Navigacija

Objave

Produkcijski dizajner, oskarovac Eugenio Caballero otvara Talents Sarajevo

Produkcijski dizajner Eugenio Caballero, dobitnik nagrade Oscar® za rad na filmu Guillerma del Tora PANOV LABIRINT, otvorit će program Talents Sarajevo 25. Sarajevo Film Festivala.

Caballero će predavanjem o svom radu poželjeti dobrodošlicu 60 mladih glumaca, reditelja, scenarista, producenata, montažera, filmskih kritičara i direktora fotografije iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Rođen je u Mexico Cityju, a nakon studija umjetnosti i istorije filma u Firenci, Italija, započeo je karijeru produkcijskog dizajnera u Mexicu gdje je radio na nagrađivanim muzičkim spotovima (MTV nagrada) i kratkim filmovima. Nedugo potom počinje raditi na igranim filmovima kao asistent i scenograf.

 Radio je na oko 30 filmova, od čega je na 20 od njih radio kao produkcijski dizajner. Sarađivao je sa više istaknutih reditelja i rediteljica, uključujući Jima Jarmuscha (GRANICA KONTROLE), Baza Luhrmanna (ROMEO I JULIJA), Sebastiana Cordera (VIJESTI, GNJEV i IZVJEŠTAJ SA EUROPE), Floriju Sigismondi (THE RUNAWAYS), Claudiju Llosa (GLAVU GORE, NE PLAČI), Fernanda Eimbckea (KLUB SENDVIČ) i Carlosa Cuarona (RUDO I CURSI).

Pored nagrade Oscar® za najbolju scenografiju, za rad na filmu PANOV LABIRINT (2006) osvojio je i nagradu Ariel, nagradu Udruženja scenografa (najprestižniju nagradu u ovoj oblasti), nagradu Udruženja filmskih kritičara Los Angelesa, te je nominovan za nagradu BAFTA.

Za rad na filmu J.A.Bayona, NEMOGUĆE, u kojem su uloge ostvarili Naomi Watts, Ewan MacGregor i Tom Holland, osvojio je nagradu Goya, kao i nominaciju za nagradu Udruženja scenarista za 2013. godinu.

Caballero je osmislio vizuelni identitet ceremonije otvaranja zimskih Paraolimpijskih igara u Sochiju koju je režirao Daniele Finzi, sa kojim je 2016. sarađivao i na prestavi LUZIA Cirkusa du Soleil. 

Tri puta je nominovan za nagradu Goya, koju je i osvojio za scenografiju filma SEDAM MINUTA POSLIJE PONOĆI (2016) reditelja J.A.Bayona. Za isti film je nagrađen i nagradama Gaudi, Fenix i Platino.

Za rad na Oscarom® nagrađenom filmu Alfonsa Cuaróna, ROMA (2018), nominovan je za brojne nagrade, uključujući Nagradu udruženja kritičara, Nagradu udruženja scenarista, te nagrade BAFTA i Oscar®.

Caballero je sedam puta nominovan za najprestižniju filmsku nagradu u Mexicu, Ariel, a dva puta ju je i osvojio. Bio je član žirija na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Član je Akademije za filmsku umjetnost i nauke, AMPAS, te meksičke i španske Filmske akademije.

Počasno Srce Sarajeva i program “Tribute to” posvećen Michelu Francu
Golden Card paketi po 26 posto nižoj cijeni za 26. Sarajevo Film Festival!
Otvorene prijave za volontere 26. Sarajevo Film Festivala
Poster 26. Sarajevo Film Festivala
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team - Sarajevo Film Festival u očima mladih