Navigacija

Tue Steen Müller

Konsultant i kritičar za dokumentarne filmove, Danska

Tue Steen Müller
Rođen 1947. u Danskoj. Više od 20 godina radio je sa kratkim i dokumentarnim filmovima u Danskom filmskom odboru kao sekretar za medije, voditelj distribucije i informiranja i kao urednik za nabavke. Suosnivač je Balticum Film i TV Festivala, Filmkontakt Nord, Documentary of the EU i EDN (Evropska dokumentarna mreža). Bio je čest član žirija na evropskim festivalima kratkog i dokumentarnog filma. U više od 30 zemalja je držao obuke i seminare na temu dokumentarnog filma. 
 
2004. godine je osvojio nagradu Danish Roos za svoj doprinos danskoj i evropskoj kulturi dokumentarnog filma. 2006. je osvojio nagradu za promoviranje portugalskih dokumentaraca. 2014. je primio EDN-ovu nagradu za „izuzetan doprinos razvoju evropske kulture dokumentarnog filma”. 2016. se rukovao sa predsjednikom Litvanije i uručena mu je nagrada viteškog reda za zasluge prema Litvaniji. 2019. mu je dodijeljena nagrada Veliki pečat na 15. ZagrebDox festivalu.
 
Od 1996. do 2005. bio je direktor EDN-a (Evropske dokumentarne mreže). Pisao je za domaće i međunarodne novine i časopise. Od 2006. radi kao honorarni konsultant i predavač na radionicama kao što su Ex Oriente, DocsBarcelona, Archidoc, Documentary Campus, Storydoc, Baltic Sea Forum, Black Sea DocStories, Caucadoc, CinéDOC Tbilisi, Docudays Kiev, Dealing With the Past na Sarajevo Film Festivalu kao i programski konsultant za festivale Magnificent7 u Beogradu, DOCSBarcelona, Message2Man u St. Petersburgu i DOKLeipzig. Od septembra 2007. predaje u školi dokumentarnog filma Zelig Documentary Film School, Bolzano, Italija. Piše (skoro) svakodnevno na temu dokumentarnih filmova, na engleskom jeziku, i objavljuje na www.filmkommentaren.dk