Navigacija

Nenad Puhovski

Ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDoxa (Hrvatska)

Nenad Puhovski
Puhovski je jedna od ključnih osoba u razvoju suvremenog hrvatskog dokumentarca. Filmski autor nagrađivanih, ali i žestoko osporavanih filmova, producent više od 70 dokumentaraca, direktor najvećeg regionalnog dokumentarnog festivala, ZagrebDoxa te voditelj jedinog magistarskog studija dokumentaristike u jugoistočnoj Europi.
 
Rođen je 1949. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, Filozofski fakultet te Akademiju dramske umjetnosti. Od 1965. godine amaterski, a od 1973. i profesionalno režira u kazalištu, na filmu i televiziji te kao redatelj potpisuje preko 250 produkcija. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada. Radio je kao stalni dramaturg Teatra &TD, a od 1980. kao nastavnik na Odsjeku filmske i TV režije ADU-a, danas kao redoviti profesor dokumentarne režije. Osnivač je Televizijske katedre i MA studija dokumentarnog filma. Predavao je i mentorirao projekte mladih profesionalaca u Europi, Aziji, Južnoj Americi, Bliskom istoku, Africi i SAD-u. Godine 1997. osniva i vodi Factum, najznačajniju hrvatsku nezavisnu dokumentarnu produkciju. Kao producent potpisao je preko 70 dokumentarnih filmova koji su prikazani na više od 70 festivala. Ti su filmovi, uz niz međunarodnih nagrada, na Danima hrvatskog filma dobili tri Grand prixa i četiri nagrade za najbolju produkciju.
Godine 2005. osniva i kao direktor vodi ZagrebDox, najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji.
 
Dobitnik je Nagrade Grada Zagreba, ordena Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, godišnje nagrade Albert Kapović koju dodjeljuje Hrvatska udruga producenata (HRUP) te Zlatne medalje za najboljeg producenta na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (BDKF). Za svoj rad na polju dokumentaristike, posebice za  pokretanje i vođenje ZagrebDoxa, 2009. godine dobiva nagradu Europske mreže dokumentarnog filma (EDN) i Medalju Grada Zagreba. Član je Europske filmske akademije.