Navigacija

Lejla Dedić

Producentica, Programski odjel, Al Jazeera Balkans (BiH)

Lejla Dedić
Lejla Dedić je rođena u 1972. godine u Konjicu, u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je 1997. na Univerzitetu South Bank u Londonu na temu "Mediji i društvo", nakon čega je obavljala različite poslove u medijskom sektoru, u kome ima već više od 20 godina iskustva. Nakon angažmana u BBC World Service Trust/Media Action, 2011. godine, po otvaranju Al Jazeere Balkans počinje raditi u Programskom odjelu ove regionalne televizijske kuće kao Producentica za akviziciju i koprodukciju.
 
U proteklih devet godina uspješno je obavljala producentski posao u malom, ali snažnom timu sa Seadom Kreševljakovićem i Đanijem Hasečićem. Za Al Jazeeru Balkans do sada je otkupila preko 300 fantastičnih filmskih naslova i na desetine serijala. Koproducirala je preko 20 filmova, od kojih je većina nagrađivana na regionalnim i evropskim festivalima. Tokom dosadašnje karijere učestvovala je na preko 50 renomiranih filmskih festivala kao članica žirija, panelistica i producent.
 
Već treću godinu zaredom ponosna je selektorka na Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), a posljednje dvije i na Rab Film Festivalu (RAFF).