Navigacija

F.A.Q.

28. SARAJEVO FILM FESTIVAL / FAQ (ČESTO POSTAVLJANA PITANJA) O PRIJAVI FILMOVA / DRAMSKIH SERIJA

OPŠTE INFORMACIJE

1. Hoće li se Sarajevo Film Festival održati u 2022. godini?

28. Sarajevo Film Festival će se i fizički i online održati od 12. do 19. augusta 2022.

2. Koliko je programskih sekcija otvoreno za prijavu filmova/dramskih serije?

28. Sarajevo Film Festival ima 14 programa za koje možete prijaviti svoj film/dramsku seriju. Molimo da pogledate Član 2 (Programi) Pravila & propisa za prijavu filma/dramske serije.

3. Brine me COVID-19. Hoće li se moći putovati u Sarajevo u augustu? Traži li vaša zemlja negativan test na koronu, potvrdu o preležanoj bolesti ili vakcinaciji ili neki sličan dokument?

Sarajevo Film Festival će osigurati najučinkovitije i najnaprednije mjere zaštite/sigurnosti u kontekstu Covida-19 i drugih poznatih opasnosti. Festival djeluje u skladu s posljednjim uputama koje izdaju kako Vlada tako i EU, Svjetska zdravstvena organizacija i druga nadležna tijela. Festival će na vrijeme obavijestiti svoju publiku i goste o uslovima putovanja u Sarajevo putem svoje zvanične internet stranice i/ili društvenih medija.

 
DOSTAVA FILMOVA


1. Želim predati svoj film za Takmičarski program kako bi prošao proces selekcije, ali moja zemlja nije na spisku produkcijskih zemalja. Šta da radim?

Sarajevo Film Festival svoj Takmičarski program rezerviše samo za regionalni film, prikazujući svjetske , međunarodne, evropske i regionalne premijere filmova iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Gruzije, Grčke, Mađarske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine. 

Molimo da provjerite podobnost za druge programe i da film predate u skladu s tim.

2. Želim razgovarati s nekim iz organizacije Festivala o prijavi svog filma. Mogu li razgovarati direktno sa selektorima?

Jedini način da prijavite film za proces selekcije Sarajevo Film Festivala jeste da ga prijavite putem zvanične platforme za prijavu filma (Eventival). Napominjemo da naše osoblje obradi hiljade prijava svake godine. Nakon što prijavite svoj film/dramsku seriju, profesionalni selektori će materijal pregledati najmanje dva puta. Za sve informacije koje ne možete naći u Pravilima & propisima i FAQ (često postavljanim pitanjima), molimo da se obratite na programmes@sff.ba.

3. Želim predati kratki film koji traje 31 minutu ili igrani film koji traje 59 minuta. Da li je to moguće?

Kratki filmovi koji traju duže od 30 minuta i igrani filmovi koji traju manje od 60 minuta, takozvani filmovi „srednjeg metra“, mogu se prijaviti samo za Takmičarski program – dokumentarni film, Takmičarski program – studentski film i BH film program, ukoliko ispunjavaju ostale kriterije za ove kategorije. Ukoliko se takvi filmovi prijave u druge kategorije, bit će automatski diskvalifikovani. Čak i ako navedete da traju 30 ili 60 minuta, stvarna dužina trajanja će biti presudna.

4. Postavio/postavila sam svoj film na YouTube i slučajno ga ostavio/ostavila dostupnim za javnost. Mogu li ipak predati film koji nije imao mnogo pregleda?

Nažalost, Vaš film je na YouTubeu imao svjetsku premijeru i kao takav se ne može prijaviti za proces selekcije. 

5. Moj film nije ni fikcija ni dokumentarac, nego doku-fikcija. Da li da ga prijavim u program fikcije ili dokumentarnog filma?

U ovom slučaju morate odrediti koji žanr dominira. Ukoliko je dominantniji dokumentarni žanr, smatrajte svoj film dokumentarcem kada ga prijavljujete za proces selekcije i obrnuto.

6. Moj igrani film je iz regije koju je Festival definisao. Da li da ga prijavim u jedan od vaših Takmičarskih programa ili u druge programe?

Ukoliko Vaš film ispunjava kriterije nekog od takmičarskih programa, imat će prioritet za prijavu u okviru tog programa. Ukoliko ne, provjerite kriterije drugih programa i prijavite svoj film u skladu s tim.

7. Ja sam nezavisni filmski producent ili vlasnik veoma malog filmskog studija/produkcijske kuće. Postoji li šansa da moj film bude izabran ukoliko ga prijavim za Open Air program?

Sarajevo Film Festival je otvoren za filmove i dramske serije filmskih debitanata i profesionalnih filmskih autora, ali i studenata, amatera i onih koji se filmskom produkcijom ne bave profesionalno dok god film odražava njihov talent i trud. Poruka i produkcijska vrijednost Vašeg filma određuju da li će biti izabran, ne veličina Vaše produkcijske kuće ili ekipe koja je na filmu radila.

8. Da li da za proces selekcije svoj igrani film prijavim u vaš Kinoscope ili Summer Screen program?

Ukoliko se Vaš film temelji na muzici i popularnoj kulturi ili ukoliko je eksperimentalan, razmislite o tome da ga prijavite u Summer Screen program. U suprotnom, molimo da pročitate kriterije za Kinoscope program kako biste utvrdili da li ih Vaš film ispunjava.

9. Moj igrani film nije iz Evrope. Da li se i dalje može prikazati na vašem Festivalu?

Imamo mnogo sekcija u koje možete prijaviti međunarodni film. Molimo da pogledate Član 2 Pravila i propisa za prijavu filmova!

10. Moj kratki film je iz Ujedinjenog Kraljevstva. Da li ga ipak za proces selekcije mogu prijaviti u program Evropski kratki film?

Ukoliko film ispunjava druge kriterije za program Evropski kratki film, kratki film iz Ujedinjenog Kraljevstva se može prijaviti u ovaj program. Evropski kratki film je program namijenjen prikazivanju evropskih** kratkih filmova, a ne isključivo onih koji dolaze iz EU.

**Evropski u smislu Evropske filmske akademije, što uključuje geografsko područje Evrope, kako EU, tako i zemlje koje nisu članice EU, te Izrael i Palestinu.

11. Ne mogu da odredim da li je moj film pogodan za Dječiji ili TeenArena program. U koju kategoriju da ga prijavim?

Ukoliko Vaš film govori o djeci i ukoliko je fokus na pričama djece, prijavite ga za Dječiji program. Ako film govori o tinejdžerima i fokus je na njihovim pričama, prijavite ga za proces selekcije u TeenArena program. Kako god da odlučite ne možete pogriješiti, jer će selektori odlučiti u koji program Vaš film spada i tamo ga i svrstati.

12. Radim za produkcijsku/distribucijsku kuću ili filmsku akademiju koja ima desetke kratkih filmova spremnih za prijavu i prijava putem Eventivala traje predugo. Mogu li vam ih poslati u obliku „.pdf“ kataloga?

Koliko god da Vama treba vremena da pošaljete film, obrada i pregled traju mnogo duže. Selektori putem platforme za prijavu filmova dobiju hiljade filmova, tako da nemaju ni vremena ni prostora da razmotre filmove poslane drugim kanalima.

13. Do sada sam snimio/snimila samo jednu epizodu svoje dramske serije. Da li je ipak mogu prijaviti za Pretpremijere program?

Za proces selekcije je potrebno predati samo prvu epizodu (moguće je predati i nedorađenu verziju), ali bi bilo idealno da imate najmanje dvije epizode za prikazivanje na Festivalu.

14. Mogu li vam poslati sažetak filma koji nije YouTube/Vimeo link?

Možete. Dok god je stabilan, može se puštati bez tehničkih poteškoća, dostupan je i zaštićen lozinkom do kraja augusta, kako Vaš film ne bi izgubio status filma koji se prikazuje premijerno. Molimo da obratite pažnju na to da film mora imati titlove na engleskom, ukoliko sadrži dijaloge na nekom drugom jeziku. 

15. Napravio/napravila sam sažetak filma, ali nisam uspio/uspjela dodati titlove na engleskom. Mogu li poslati takav sažetak, a titlove vam poslati kao „.srt“ dokument e-mailom?

Ne, jer će se materijal koji ste poslali smatrati nepotpunim, te će stoga biti neprihvatljiv. U sažetak svog filma možete unijeti kodove za engleske titlove pomoću Handbrake ili nekog drugog besplatnog softwarea ili materijal uploadovati na Vimeo s odvojenim „.srt“ fajlom s engleskim titlovima koji će se automatski moći vidjeti.

16. Postoje li rokovi za prijavu filmova/dramskih serija za Sarajevo Film Festival?

Molimo da pogledate Pravila & propise za prijavu filma i Član 3.2. (Rokovi za dostavu materijala).

17. Nemam povjerenja ni u jednu internetsku platformu kada je u pitanju postavljanje sažetog prikaza mog filma. Mogu li vam ga poslati poštom na DVD-u?

Jedini način da pogledamo Vaš film i da ga razmotrimo u procesu selekcije je postavljanje sažetog prikaza/primjerka za pregled s engleskim titlovima (ukoliko film sadrži dijaloge koji nisu na engleskom jeziku). Nijedan sažeti prikaz koji nam stigne na DVD-u se neće uzeti u razmatranje. Svoj sažeti prikaz možete osigurati i zaštittii lozinkom na Vimeu ili ga zaključati na YouTubeu. Osim toga, postoji mnogo vrhunskih platformi za dijeljenje prikaza koje imaju jake mjere zaštite privatnosti i sigurnosti.

18. Mogu li vam poslati DCP verziju u svrhu prvog pregleda?

Želimo napomenuti da Festival mora odobriti slanje DCP-a u ovu svrhu. Molimo da se obratite Programskom odjelu na programmes@sff.ba

19. Šta se dešava ukoliko promijenim e-mail adresu navedenu u prijavi nakon što prijavim film? Kako ću znati kakav je status mog filma?

U slučaju promjene e-mail adrese, lozinke ili linka za materijal nakon prijave, odmah pošaljite e-mail Festivalu na programmes@sff.ba. Molimo da navedete nastalu promjenu kako bi se Vaši podaci mogli ažurirati. Ukoliko Festival ne bude obaviješten o promjenama i link ne bude aktivan ili lozinka bude pogrešna, prijava se može poništiti.

20. Prijavio/prijavila sam svoj film/dramsku seriju. Kada mogu očekivati rezultat selekcije?

Ukoliko selektorski tim odluči da film/dramsku seriju ne uključi u selekciju, autor će biti obaviješten što je prije moguće, a najdalje do 18. jula 2022.

21. Želim vidjeti kompletan program vašeg Festivala. Gdje ga mogu naći?

Kompletan program će biti objavljen u augustu 2022. godine, najkasnije sedam dana prije početka Festivala. Bit će objavljen javno na internet stranici Festivala, kao i na društvenim mrežama.

22. Dobio/dobila sam poziv da učestvujem na Sarajevo Film Festivalu, ali sam u međuvremenu pozvan/pozvana na još jedan festival koji se održava prije SFF-a. Mogu li otkazati svoje učešće na SFF-u?

Kada se film/dramska serija odabere i autor prihvati poziv da učestvuje na Festivalu, film/dramska serija se ne može povući iz programa Festivala.

23. Dobio/dobila sam poziv da učestvujem na vašem, ali i na još jednom festivalu. Ne mogu odlučiti koji poziv da prihvatim. Šta da radim?

Sarajevo Film Festival Vam ne može nametnuti odluku, ali tim Festivala će biti posvećen najboljoj prezentaciji i promociji Vašeg filma i podržat će njegov dalji festivalski život.

24 Prijavio/prijavila sam svoj film za vaš Festival, ali sam dobio/dobila poziv od drugog festivala. Možete li me odmah obavijestiti o svojoj odluci glede odabira mog filma?

Možete poslati e-mail na programmes@sff.ba kako biste o ovome obavijestili festivalski tim, ali, nažalost, nećemo Vam moći pomoći da donesete odluku o svom učešću i ne možemo garantovati da će Vaš film uslijed ovoga biti razmotren ranije. 

25. Prijavio/prijavila sam film/dramsku seriju za Festival. Kada ću biti obaviješten/obaviještena o odluci? 

Autori će biti obaviješteni o zvaničnoj odluci putem e-maila u drugoj polovici jula. Molimo da navedete e-mail adresu koju često provjeravate. Odluka se neće saopštiti direktno putem chata, telefona ili e-maila, te Vas molimo da nas ne kontaktirate kako biste pitali za odluku. Cijenit ćemo Vaše strpljenje.

26. Pogledate li svaki film/dramsku seriju koju dobijete?

Da. Profesionalni međunarodni tim selektora sve prijavljene materijale pregleda najmanje dva puta i pravedno i na osnovu detaljne analize odluči o tome da li će materijal biti uvršten u program. Imajte na umu da selektori Vaš film mogu pogledati izvan festivalske platforme (putem drugih platformi i svjetskih događaja u ovoj industriji). Dalje imajte na umu da se Vimeo statistike ne bilježe uvijek precizno, posebno kada se koristi umetnuti video ili plejer treće strane, što može rezultirati pogrešnim statističkim podacima. Za više informacija o analitici Vimea i plejera treće strane, molimo da pogledate njihovu FAQ stranicu.

27. Prihvatio/prihvatila sam vaš poziv za učešće na Festivalu. Mogu li s drugima podijeliti ovu informaciju?

Informacija o odabiru filmova koji će biti prikazani na Festivalu mora za svaki film ostati tajna Uprave Festivala i učesnika dok Festival zvanično ne objavi svoj program.

28. Moj film je izabran, ali postprodukcija još nije završena. Koji je posljednji rok za slanje verzije za prikazivanje?

Posljednji rok za slanje digitalnog DCP-a i online primjeraka za prikazivanje je 23. juli 2022. godine. Posljednji rok za slanje hard drivea s pomenutim verzijama je 29. juli 2022. Festival teži zaštiti okoliša, te preporučujemo da nam materijal za prikazivanje pošaljete putem interneta, jer će to i Vama i nama uštedjeti mnogo vremena i energije, kao i spasiti mnogo drveća.

29. Moj film je izabran, ali reklamni materijali/katalozi nisu spremni. Koji je zadnji rok za slanje ovih materijala?

Odjel za selekciju će od Vas tražiti reklamni materijal/kataloge čim dobijete poziv za učešće i prihvatite ga. Poslat će Vam spisak potrebnih reklamnih materijal/kataloga, te navesti rok do kojeg treba da ih dostavite. Neophodne materijale potrebno je poslati/predati što prije nakon što prihvatite poziv. Festival nije odgovoran za greške koje je preuzeo iz dostavljenih materijala.

30. Moj film je odabran i želim vam postere poslati regularnom poštom. Prihvatate li ih na taj način?

Molimo da nam pošaljete sve reklamne materijale/kataloge, uključujući digitalne postere, isključivo putem interneta. Osoblje Festivala će Vas zamoliti da dostavite digitalne postere visoke rezolucije koji će biti štampani u Sarajevu.

31. Završio/završila sam film i prihvatio/prihvatila vaš poziv, ali ne mogu obećati da će engleski titlovi biti spremni na vrijeme. Šta da radimo?

Molimo pogledajte Pravila & propise za prijavu filma i Član 4.5. (Titlovanje).

32. Moj film je izabran i želim napraviti DCP. Da li je DKDM ili KDM neophodan?

DKDM ili KDM nije neophodan i možete nam poslati nešifriran DCP.

33. Moj film je izabran, ali ja sam student ili filmski autor amater i nemam iskustva niti sposobnost da napravim DCP. Šta da radim?

U takvom (opravdanom) slučaju molimo da se javite Odjelu za selekciju na programmes@sff.ba i dobit ćete sve potrebne informacije.

34. Moja kompanija ne koristi DHL nego drugog dostavljača. Možemo li koristiti njihove usluge za dostavu verzije za prikazivanje?

Festival i DHL su partneri, te DHL objema stranama može pružiti najbržu i najbolju uslugu dostave verzija za prikazivanje. Ukoliko insistirate na korištenju drugog dostavljača, imajte na umu da carinjenje u Bosni i Hercegovini može uzrokovati kašnjenje, te preporučujemo da materijal pošaljete mnogo prije roka.

35. Moj film je izabran i dostavljam vam fizičke verzije za prikazivanje. Pokriva li Festival troškove slanja u oba smjera?

Festival će pokriti troškove slanja u jednom smjeru za sve odabrane filmove i dramske serije, osim ako je drugačije dogovoreno. Festival će biti odgovoran za carinjenje pošiljki koje stižu u Bosnu i Hercegovinu. 

36. Prihvatate li ponovne prijave filmova/dramskih serija serija?

Ukoliko su film/dramska serija već prijavljivani na Festival i bili u procesu razmatranja, neće biti ponovo prihvaćeni. Međutim, prihvatit ćemo „novu verziju“ filma/dramske serije koja je prethodno u drugačijoj verziji prijavljivana na Sarajevo Film Festival, pod uslovom da film/dramska serija ispunjava zadate kriterije. „Nova verzija“ mora sadržavati znatne izmjene, uključujući ali ne ograničavajući se na: nove snimke, montažu ili novo trajanje. Molimo da uz prijavu ukratko pojasnite i sve nastale promjene.

37. Mogu li prijaviti više od jednog filma/dramske serije?

Da, možete prijaviti više od jednog filma ili dramske serije. Morate popuniti odvojene prijave za svaki film/dramsku seriju, ali sve možete obaviti pod istim Eventival računom. Napominjemo da ćete morati platiti naknadu za prijavu za svaki film/dramsku seriju, ukoliko nije drugačije dogovoreno. 

38. Mogu li svoj film prijaviti u različite kategorije?

Ne. Svaki film će biti prijavljen u samo jednu kategoriju. Ukoliko selektori, nakon što pregledaju Vašu prijavu, zaključe da je Vaš film pogodniji za neku drugu programsku sekciju, interno će premjestiti film. Napominjemo da selektor, ukoliko procijeni da Vaš film ne zadovoljava kriterije za određenu programsku sekciju, može dodati drugu kategoriju ili prebaciti Vašu prijavu u odgovarajuću sekciju, a da Vas pritom ne obavijesti putem e-maila ili na neki drugi način (ovo se vrši bez dodatnih naknada). Molimo da s pažnjom pročitate Pravila & propise i film prijavite u skladu s njima. Ukoliko i dalje niste sigurni kojoj programskoj sekciji Vaš film pripada, obratite nam se za pomoć na programmes@sff.ba.

39. Prijavio/prijavila sam svoj film u Takmičarski program, ali je pregledan u drugom. Zašto?

Filmovi koji su prijavljeni u Takmičarski program ne moraju nužno ući „u konkurenciju“ za nagradu. Selektori Vašu prijavu mogu prebaciti u drugu, odgovarajuću sekciju u kojoj će se razmatrati, a da Vas o tome nisu dužni obavijestiti prije kraja procesa prijave filmova.

40. Prihvatate li radne verzije filmova/dramskih serija?

Festival prihvata radne verzije filmova/dramskih serija i selektori ih obično pogledaju čak i ako ne sadrže finalne elemente, poput zvuka i/ili gradacije boje. Prije nego što predate radnu verziju svog filma/dramske serije, molimo da imate na umu da, uslijed velikog broja prijava koje dobijamo, možemo prihvatiti i pregledati samo jednu verziju sažetka Vašeg filma i nećemo prihvatiti ažurirane verzije kasnije tokom procesa prijave. Ukoliko Vaš film ili dramska serija dobiju pozivnicu za Festival, konačna verzija mora biti završena i dostavljena SFF-u do 1. jula 2022.

41. Prihvatate li filmove proširene stvarnosti, VR, AR ili MR?

Festival ne prihvata ove formate.

42. Mogu li prijaviti dokumentarac u vašu kategoriju kratkog filma?

Da, ukoliko je trajanje Vašeg filma ispod 30 minuta (uključujući špice) i film ispunjava zahtjeve bilo koje od sljedećih programskih sekcija: Takmičarski program - studentski film, Evropski kratki film i BH Film. Naglašavamo da će Takmičarski program - dokumentarni film prihvatiti dokumentarac bilo kojeg trajanja, ukoliko su ispunjeni ostali kriteriji.

43. Šta je vaš Pretpremijere (Avant Premiere) program?

U okviru programa Pretpremijere prikazujemo dramske serije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije.

Režiser, većina autora i produkcijska kuća moraju biti iz jedne od navedenih zemalja. Za selekciju je potrebno poslati prvu epizodu (u obzir se može uzeti i nedorađena verzija), ali je za prikazivanje na Festivalu neophodno imati najmanje dvije završene epizode.

Molimo da pogledate Pravila & propise za prijavu filma za dalje detalje i kriterije za ovu programsku sekciju.

44. Mora li moj film biti završen do određenog datuma kako bi bio uvršten u program Festivala?

Molimo pogledajte Član 2 (Programi) Pravila & propisa za prijavu filma.

45. Kako da znam da moj film spada u sekciju BH film?

Ukoliko je režiser filma koji prijavljujete:

          Državljanin BiH ili ima stalno boravište u Bosni i Hercegovini (ili ukoliko je režiser bh. porijekla, ali živi u inostranstvu, a film je o Bosni i Hercegovini)

          Većina ekipe je iz Bosne i Hercegovine

          Bosna i Hercegovina je navedena kao jedna od zemalja u kojoj je rađena produkcija filma,

onda film možete prijaviti u sekciju BH Film. Ukoliko ne ispunjavate navedene kriterije, molimo da film prijavite u odgovarajuću međunarodnu kategoriju. Želimo naglasiti da film možete prijaviti u sekciju BH Film čak i ako ne ispunjavate navedene kriterije, ukoliko je glavna tema filma usko vezana za BiH i/ili je o Bosni i Hercegovini.

46. Možete li navesti svoje definicije statusa premijernog filma?

Festival priznaje sljedeće statuse premijernog filma:

Svjetska premijera — Film se neće javno prikazati prije zakazanog prikazivanja na Festivalu.

Međunarodna premijera — Film se neće javno prikazati nigdje izvan zemlje porijekla prije zakazanog prikazivanja na Festivalu.

Evropska premijera — Film se neće javno prikazati nigdje u Evropi prije zakazanog prikazivanja na Festivalu.

Regionalna premijera – Film se neće javno prikazati ni u jednoj zemlji regije (kako ih definiše Festival) prije zakazanog prikazivanja na Festivalu.

Nacionalna premijera — Film se neće javno prikazati nigdje u Bosni i Hercegovini prije zakazanog prikazivanja na Festivalu.

Nije relevantno — Film je javno prikazan u Sarajevu i/ili Bosni i Hercegovini i stoga nema status premijernog filma.

 47. Šta je javno prikazivanje?

Prikazivanje kojem prisustvuje publika, koje je reklamirano i gdje su karte naplaćivane smatrat će se javnim prikazivanjem. Izuzetak je prisustvovanje publike, ali pritom postojanje ugovora o tajnosti informacija i odsustvo reklamiranja i/ili privatno prikazivanje porodici i prijateljima/ekipi koja je radila na snimanju. Obavezno prikazivanje u školama neće podlijegati ovom izuzeću.

48. Moj film je odabran za učešće na Festivalu i bit će predstavljen i na vašem online izdanju. Gdje će biti dostupan za pregled?

Filmovi odabrani za Takmičarski program će se emitovati online na Festivalskoj OnDemand platformi uz geoblocking za teritoriju bivše Jugoslavije (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Kosovo*) za maksimum od 1500 gledatelja.

Uprava Festivala i predstavnici filma dogovorit će se o online dostupnosti i uslovima prikazivanja odabranih naslova u okviru netakmičarskog programa.

49. Moj film je odabran za učešće na Festivalu i bit će predstavljen i u vašem online izdanju. Utiče li to na njegov status premijernog filma?

Kada se filmovi emituju online uz geoblocking, primjenjuje se naš regularni status premijernog filma.

50. Moj film je odabran za vašu netakmičarsku sekciju. Moramo li imati predstavnika filma u Sarajevu?

Molimo da pogledate Odjeljak 2 Pravila & Propisa (Programi). Za sve dodatne informacije kontaktirajte selektora netakmičarske sekcije koja Vam je uputila poziv.

 
NAKNADE ZA PRIJAVU

1. Da li se plaća naknada za prijavu filma/dramske serije za proces razmatranja za učešće na Sarajevo Film Festivalu?

U Takmičarski i BH Film program svoj uradak možete prijaviti besplatno, ukoliko on ispunjava kriterije za ove programe. Za sve druge programe se plaća naknada od 70 KM ili 35 EUR za dugometražne filmove i 30 KM ili 15 EUR za kratkometražne filmove. Molimo da pogledate Pravila & propise i Član 3.3. (Naknade za prijavu i obaveze).

2. Predao/predala sam svih film i platio/platila naknadu za prijavu, ali mislim da je prijavljen u pogrešnu sekciju. Mogu li tražiti povrat novca?

Naknade za prijavu u bosanskim markama (BAM) i eurima (EUR) plaćaju se po filmu i ne podliježu zahtjevima za povrat sredstava. Najviše što možemo uraditi je da ponovo pogledamo Vaš film i da ga premjestimo u odgovarajući program u okviru kojeg će biti razmatran. 

3. Istovremeno prijavljujem više filmova. Mogu li za sve platiti samo jednu naknadu?

Morat ćete platiti naknadu za svaki dodatni filmski projekt/prijavu. Trenutno ne postoji opcija plaćanja jedne naknade za paket filmova.

4. Radim za produkcijsku/distribucijsku kompaniju ili filmsku akademiju koja ima desetke kratkih filmova spremnih za prijavu. Možemo li ikako biti oslobođeni plaćanja prijave ili bar dobiti popust za cijeli paket?

Trenutno ne postoji opcija ostvarenja popusta ukoliko prijavljujete više filmova. Odbor za selekciju i selektori zadržavaju pravo da biraju pažljivo prilikom dodjele veoma malog broja dostupnih oslobađanja plaćanja.

5. Primate li Bitcoin ili neku drugu kriptovalutu kao oblik plaćanja?

Festival trenutno ne prima Bitcoin ili druge kriptovalute kao oblik plaćanja naknade za prijavu. 

6. Nudite li povrat sredstava za prijavu filma/dramske serije?

Nakon što je uplata primljena, ne može se tražiti povrat novca. Ukoliko strana koja je izvršila uplatu tu uplatu ospori iz bilo kojeg razloga, može biti dužna pokriti sve troškove transakcije ili slične troškove koje pretrpi Festival uslijed ovog osporavanja.

7. Poslao sam film/dramsku seriju na razmatranje, ali se ispostavilo da je isti materijal poslao i moj kolega. Možete li zanemariti jednu prijavu i vratiti mi naknadu za nju?

Molimo da imate na umu da Festival ne vrši povrat novca u slučaju da se više puta prijavi isti film, a prijava će biti poništena. Molimo da prije prijave na naš Festival stupite u kontakt sa svojim producentima, zastupnicima prodaje i/ili distributerima.

8. Prijavio/prijavila sam svoj film u određeni program/sekciju i platio/platila sam prijavu, ali je film pregledan u drugoj, neželjenoj sekciji. Možete li mi vratiti novac?

Sarajevo Film Festival zadržava pravo da promijeni ulaznu kategoriju prijave i da filmu dodijeli kategoriju u skladu s potrebama i interesima selekcije. Autori neće biti kažnjeni za pogrešan odabir kategorije tokom prijave, a Festival neće vršiti nikakav povrat novca.

9. Izdajete li fakture za prijave?

Ne, Festival ne izdaje fakture za prijave. Međutim, dobit ćete priznanicu direktno od Eventivala.

10. Živim u zemlji koja je pod strogim međunarodnim ekonomskim i bankarskim sankcijama, pa ne mogu izvršiti uplatu za prijavu. Mogu li biti oslobođen/oslobođena plaćanja?

Ukoliko je zemlja iz koje prijavljujete film pod strogim restrikcijama glede međunarodnih transfera/plaćanja i ne možete izvršiti uplatu naknade za prijavu, molimo da nam se obratite na programmes@sff.ba.

 

NAPOMENA: Ova često postavljanja pitanja za cilj imaju da Vam pomognu u procesu prijave Vašeg filma/dramske serije i da Vam pomognu da razumijete Pravila & propise za prijavu filmova i dramskih serija putem Eventival.com za Sarajevo Film Festival 2022. Savjetujemo Vam da pročitate sva Pravila & propise. Ukoliko naiđete na nepodudarnosti između informacija sadržanih u ovim često postavljanim pitanjima i Pravilima & propisima, prevagnut će Pravila & propisi.


* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.