Navigacija

CRISTI PUIU

predsjednik žirija / reditelj, Rumunija

 CRISTI PUIU
Cristi Puiu jedan je od vodećih svjetskih filmskih autora novije generacije. Debitirao je 2001. godine sa niskobudžetnim road filmom STUFF AND DOUGH, koji je osvojio nekoliko nagrada na internacionalnim filmskim festivalima, a bio je uvršten u program Quinzaines des Realisateurs Filmskog festivala u Cannesu.
 
Mnogi kritičari spremni su reći da je upravo ovaj film označio početak rumunskog 'novog vala', koji je izrastao u najznačajniji pravac evropske kinematografije. Sa svojim drugim ostvarenjem, kratkim filmom CIGARETE I KAFA, Puiu je zakoračio u svijet rediteljske elite. Ovo ostvarenje je u Berlinu 2004. godine osvojilo Zlatnog medvjeda za najbolji kratki film i Prix UIP. 
 
Njegov drugi dugometražni film SMRT GOSPODINA LAZARESCUA, koji je doživio nezapamćen uspjeh, te osvojio impresivan broj nagrada na festivalima širom svijeta, ujedno je otvorio vrata rumunskoj kinematografiji na internacionalnu scenu. Među 47 nagrada, najznačajnija je Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu.
 
SMRT GOSPODINA LAZARESCUA prvi je iz serije šest filmova o temi ljubavi koje Puiu namjerava snimiti inspiriran projektom Erica Rohmera pod nazivom SIX MORAL TALES. Drugi film u ovom nizu, AURORA, prikazan je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu u programu Un Certain Regard.