Navigacija

Carlo Chatrian

Umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, Njemačka

Carlo Chatrian
Carlo Chatrian je umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.
 
Rođen 1971. godine, Chatrian je studirao književnost i filozofiju, a diplomirao je i na studijama filma odbranivši rad na temu fimova Jacquesa Rivettea. Još kao student je posjećivao filmske festivale kao prirodnu dopunu studijama, a ubrzo je počeo i pripremati program za filmski festival Alba, potom Festival dei Popoli i Visions du Réel.
 
Krajem 1990-tih se fokusirao na dokumentarni film, jezik, te način na koji se realnost može komponirati i oblikovati; vodio je radionice sa filmskim autorima kao što su Johan van der Keuken, Frederick Wiseman i Errol Morris. 2003. godine je počeo raditi za Locarno Film Festival na izboru retrospektiva na temu japanske animacije, Ernsta Lubitscha, Vincenta Minnellija i Otta Premingera.
 
U periodu između 2013. i 2018. godine, Chatrian je bio umjetnički direktor festivala Locarno gdje je uživao radeći programe popularnih filmova za 8000 gledalaca na Piazza Grande kao i auteur filmova za još probraniju publiku filmskih ljubitelja. Pripalo mu je zadovoljstvo da uruči nagrade majstorima filma kao što su Michael Cimino, Werner Herzog i Agnès Varda. Odao je počast francuskom novom talasu isticanjem ostvarenja koja su iza sebe ostavili Anna Karina, Bulle Ogier i Jean-Pierre Léaud, kao i njemačkoj kinematografiji sa „Voljeni i odbačeni”, retrospektivom poslijeratnih filmskih ostvarenja Zapadne Njemačke, ali i posebnim nagradama Arminu Mueller-Stahlu i Mariu Adorfu. Pored toga, kroz svojih šest nastupa na festivalu Locarno, uručio je priznanja filmskim autorima iz Istočne Azije (Lav Diaz, Hong Sangsoo i Wang Bing) i američkoj glumici Brie Larson.