Navigacija

Călin Peter Netzer

Predsjednik žirija - Reditelj (Rumunija)

Călin Peter Netzer

Călin Peter Netzer rođen je 1975. godine u gradu Petrosani, Rumunija. Sa roditeljima je imigrirao u Njemačku 1983. godine da bi se godinu dana kasnije nastanio u Stuttgartu gdje završava osnovnu i srednju školu. Godine 1994. upisuje studij filmske režije na Univerzitetu za pozorište i fim u Bukureštu gdje 1999. godine stiče diplomu filmskog reditelja.

Njegovi kratki i dugometražni igrani film istog imena MARIA prikazani su na prestižnim filmskim festivalima širom svijeta, a nagrađeni su na festivalu u Locarnu (Velika nagrada žirija i nagrada Srebreni leopard za glumce).  Igrani film MARIA je 2003. godine nominovan i za nagradu Evropske filmske akademije.  Netzerov naredni igrani film MEDAL OF HONOR je selektovan na više od trideset filmskih festivala, a osvojio je nagradu Srebreni Alexander na Filmskom festivalu u Solunu, kao i četiri nagrade na festivalima u Torinu, Majamiju, Duresu, Los Anđelesu i Zagrebu.
Njegov treći igrani film CHILD’S POSE proglašen je najboljim filmom šezdesettrećeg Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, postavši prvi rumunski igrani film u istoriji koji je osvojio Zlatnog medvjeda. CHILD’S POSE je bio i najgledaniji film u rumunskim kinima u proteklih petnaest godina i zvanični rumunski kandidat za nagradu Oscar Američke filmske akademije za najbolji film na stranom jeziku.