Navigacija

Andrea Stavenhagen

Rukovoditeljica Industry odjela i edukacije Morelia Film Festivala, Meksiko

Andrea Stavenhagen
Sa završenim studijama historije, profesionalnu karijeru započela je na odjelu za kratki film Meksičkog instituta za film, a potom na odjelu za istraživanje i diseminaciju jedne od najvažnijih filmskih škola u Meksiku - Centro de Capacitación Cinematográfica.
 
Vječito vođena željom da podrži razvoj mladih filmskih autora iz integralne perspektive, Andrea je svoj rad usmjerila na obučavanje i profesionalno usavršavanje, kao i upravljanje različitim programima za promoviranje i razmjenu u kontekstu međunarodnih manifestacija i filmskih festivala. 
 
Deset godina je bila na čelu Susreta iberoameričke koprodukcije pri Guadalajara Festivalu te je učestvovala u vođenju Morelia Lab radionice, najvažnije inicijative za latinoameričke producente u okviru Morelia Film Festivala, gdje je trenutno na poziciji rukovoditeljice projekata osposobljavanja i obuke. U periodu od 2015. do 2019. godine, bila je lationamerički delegat Festivala San Sebastian, a trenutno je članica stručnog odbora foruma evropsko-latinoameričke koprodukcije pri istom festivalu.
 
Njeno iskustvo i poznavanje mlade kinematografije regiona su joj omogućili da aktivno učestvuje u izradi programa za San Cristóbal de las Casas festival, kao i da radi kao predavačica, savjetnica i članica žirija na državnim i međunarodnim filmskim manifestacijama.