Navigacija

Objave

Nagrada publike za "Mostove Sarajeva“ na 50. Pesaro Film Festivalu

Film MOSTOVI SARAJEVA, u produkciji Obala Art Centra Sarajevo i francuske producentske kuće Cinétévé, dobitnik je Nagrade publike na 50. Pesaro Film Festivalu.

Filmski omnibus rađen povodom obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, sačinjen od 13 priča koje su režirali: Aida Begić, Leonardo Di Costanza, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec i Teresa Villaverde, prikazan je u okviru programa Cinema in piazza. Program Cinema in piazza okupio je ostvarenja iz različitih filmskih programa festivala, a projekcije filmova koji su bili u konkurenciji za Nagradu publike, održane su pod otvorenim nebom na glavnom trgu u Pesaru. MOSTOVI SARAJEVA na Pesaro Film Festivalu bili su uvršteni u program Specijalne projekcije. 

Nagrada publike za film MOSTOVI SARAJEVA, ali i reakcije onih koji su film vidjeli na bh. pretpremijeri koja je održana iste večeri kada je film prikazan u Pesari, najavljuju nastavak uspješnog i dugovječnog festivalskog života ovog ostvarenja. 

Podsjećamo, film MOSTOVI SARAJEVA svjetsku premijeru imao je u okviru ovogodišnjeg Cannes Film Festivala gdje je, također, naišao na odlične reakcije i publike i kritike.

Umjetnički direktor filma je Jean-Michel Frodon, a animirane sekvence potpisuju François Schuiten i Luis da Matta Almeida.

Producenti MOSTOVA SARAJEVA su Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović, Fabienne Servan Schreiber, Laurence Miller, a film je realiziran u koprodukciji sa partnerima iz Švicarske, (BANDE A PART FILMS), Italije (MIR CINEMATOGRAFICA), Portugala (UKBAR FILMES) i Njemačke (UNAFILM).

Autori se u filmu bave različitim periodima istorije Sarajeva: 1914 -1918; 1992 - 1995; te današnjim Sarajevom. Riječ je o mozaiku umjetničkih gledišta koja na kritički način promišljaju različite univerzalne teme koje istorijsko mjesto kao što je Sarajevo simbolizira.

Više informacija o filmu:

www.mostovisarajeva.ba

Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije