Navigacija

Objave

U Sarajevu održana bh. pretpremijera filma "Mostovi Sarajeva"

Film MOSTOVI SARAJEVA / LES PONTS DE SARAJEVO, u produkciji Obala Art Centra Sarajevo i francuske producentske kuće Cinétévé doživio je svoju bh. pretpremijeru u petak, 27. juna u prepunom sarajevskom kinu Meeting Point. Projekcija je održana u okviru programa Sarajevo srce Evrope.

Filmski omnibus rađen povodom obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata sačinjen je od 13 priča koje su režirali: Aida Begić, Leonardo Di Costanza, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec i Teresa Villaverde. 

Umjetnički direktor filma je Jean-Michel Frodon, a animirane sekvence potpisuju François Schuiten i Luis da Matta Almeida.

Producenti MOSTOVA SARAJEVA su Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović, Fabienne Servan Schreiber, Laurence Miller, a film je realiziran u koprodukciji sa partnerima iz Švicarske, (BANDE A PART FILMS), Italije (MIR CINEMATOGRAFICA), Portugala (UKBAR FILMES) i Njemačke (UNAFILM).

Autori se u filmu bave različitim periodima istorije Sarajeva: 1914 -1918; 1992 - 1995; te današnjim Sarajevom. Riječ je o mozaiku umjetničkih gledišta koja na kritički način promišljaju različite univerzalne teme koje istorijsko mjesto kao što je Sarajevo simbolizira.

Podsjećamo, film MOSTOVI SARAJEVA svjetsku premijeru imao je u okviru ovogodišnjeg Cannes Film Festivala, a zvanična bh. premijera ovog ostvarenja biće održana u okviru predstojećeg, 20. Sarajevo Film Festivala nakon čega slijedi i njegovo prikazivanje u kinima širom BiH.

MOSTOVI SARAJEVA predstavljaju novi korak za Sarajevo Film Festival i njegov fond Sarajevo grad filma, koji će se u budućnosti, zajedno sa dugogodišnjim partnerom Atlantic grupom, u potpunosti fokusirati na podršku produkciji dugometražnih filmova. 

Fond Sarajevo grad filma od 2007. godine kada je pokrenut podržavao je rad mladih filmskih stvaralaca iz regiona Jugoistočne Evrope. Do 2013. u okviru projekta Sarajevo grad filma snimljeno je 25 kratkih igranih filmova u čijoj realizaciji je učestvovalo više od 300 reditelja, scenarista, producenata, glumaca, snimatelja, montažera i kompozitora iz 12 zemalja regiona. Mnogi od ovih filmova označili su početak obećavajućih karijera njihovih autora.

Fotogaleriju sa pretpremijere filma MOSTOVI SARAJEVA pogledajte ovdje.

Više informacija o filmu:
www.mostovisarajeva.ba

 

 

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program