Navigacija

Objave

Konkurs Talents Sarajevo 2014.

Novi konkurs za učešće mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza na Talents Sarajevo, u okviru 20. Sarajevo Film Festivala, otvoren je od 28. marta 2014.godine. Rok za prijave je 10. maj 2014.

Talents Sarajevo, program za obrazovanje i saradnju perspektivnih filmskih umjetnika iz Jugoistočne Evrope (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarse, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske) te zemalja Južnog Kavkaza (Armenije, Azerbejdžana i Gruzije), pokrenut je 2007. godine u saradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu i Berlinale Talents. Program nudi inspirativna predavanja, panel diskusije, kritičke polemike, te radionice, praktične vježbe, filmske projekcije i interfestivalske ekskurzije. 

Tema osmog izdanja Talents Sarajevo je:
Imag(in)e
Looking long and hard 

Talents Sarajevo 2014 će pozvati neafirmisane filmske profesionalce da razmišljaju o izazovima kinematografije i eksperimentišu sa filmskom slikom i likovima. Cilj je ohrabriti ih da temeljito i kritički promatraju okolinu oko sebe kako bi bili u stanju prepoznati i razdvojiti posebno od običnog te ih inspirisati da eksperimentišu sa privlačnim i nekovencionalnim vizuelnim rješenjima prije nego li posegnu ka koherentnim i poznatim motivima. 

Talents Sarajevo 2014. će u potrazi za pronicljivim, smjelim i neobičnim filmskim stvaralaštvom po prvi put otvoriti vrata i mladim direktorima fotografije. Kao i u prethodnim izdanjima, Talents Sarajevo 2014 će uključivati i glumce, režisere, filmske kritičare, producente i scenariste iz šire regije jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza. 

Aplikaciju možete pronaći ovdje.

Od talenata do takmičara: panel sa mladim rediteljicama na 26. Sarajevo Film Festivalu
Svjetski priznati filmski profesionalci i umjetnici gosti programa Talents Sarajevo
Odabrani učesnici 13. izdanja programa Talents Sarajevo
Konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2019.
61 učesnik programa Talents Sarajevo 2018.