Navigacija

Objave

Žiri za nominaciju sarajevskog kandidata za nagradu Evropske filmske akademije za 2013. u kategoriji Kratki film

Žiri za nominaciju sarajevskog kandidata za nagradu Evropske filmske akademije za 2013. u kategoriji Kratki film su: Hagar Ben-Asher, Miguel Dias i Leona Paraminski

Hagar Ben-Asher
režiserka, scenaristica i glumica, Izrael

Hager Ben-Asher je diplomirala s počastima u školi Minshar for Art u Tel Avivu 2007.
Prema vlastitom scenariju je režirala film THE SLUT, u kojem je ostvarila i jednu od uloga. Film je premijerno prikazan u programu Semaine de la Critique Filmskog festivala u Cannesu. Za ovaj film, Asher je nagrađena prvom nagradom za režiju na Jerusalem Film Festivalu. Film je distribuiran u više zemalja, uključujući SAD, Francusku, Njemačku, Brazil i Japan. Asher je, prema vlastitom scenariju, režirala i film PATHWAYS, u kojem je odigrala i glavnu ulogu. Film je prikazan u okviru programa Cinéfondation Filmskog festivala u Cannesu. Prikazan je i na brojnim drugim festivalima širom svijeta, a na festivalima u Stockholmu, Rehovotu i Jerusalemu je osvojio prvu nagradu. Godine 2012. započela je rad na filmu THE BURGLAR, koji bi trebao biti završen u februaru 2014.

Miguel Dias,
direktor i selektor Međunarodnog filmskog festivala Curtas Vila do Conde, Portugal

Miguel Dias je diplomirao grafički dizajn na Fine Arts School u Portu, 1992. Dias je suosnivač, direktor i selektor Međunarodnog filmskog festivala Curtas Vila do Conde. Također je suosnivač i direktor portugalske Agencije za kratki film, te kinematografske art galerije Solar. Radi i kao selektor godišnjeg programa posvećenog obrazovanju mladih talenata Animar. Dias aktivno učestvuje u brojnim aktivnostima u oblasti grafičkog dizajna, u koje se može svrstati i njegov angažman na produkciji i odabiru programa pri Odjelu za film projekta Porto 2001 – evropska prijestolnica kulture. Kustos je nekoliko filmskih programa u Portugalu i inostranstvu, te selektor na više teatarskih projekata.

Leona Paraminski
glumica, Hrvatska

Leona Paraminski je diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, 2001.
Dobitnica je Zlatne arene 2002. za glavnu žensku ulogu u filmu PREZIMITI U RIU. Paraminski je odigrala niz glavnih uloga u značajnim hrvatskim filmovima, a angažirana je i u teatru.
Tokom karijere je sarađivala s više eminentnih hrvatskih režisera, ali je za nju najplodonosnija bila saradnja s Daliborom Matanićem, s kojim i trenutno radi na njegovom omnibusu 6/6. U saradnji s Matanićem, Paraminski je snimila tri višestruko nagrađivana kratka filma, uključujući film TULUM, koji je osvojio dvadesetak nagrada na međunarodno priznatim filmskim festivalima. Paraminski je dobitnica triju međunarodnih nagrada za najbolju glumicu.
Film MEZANIN, u kojem je ostvarila glavnu ulogu, nagrađen je Srcem Sarajeva za najbolji kratki film na 18. Sarajevo Film Festivalu.

Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala