Navigacija

Objave

Objavljen žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film

Joslyn Barnes, Jasmin Basic i Vibeke Bryld odlučivat će o najboljem dokumentarnom filmu Takmičarskog programa, 19. Sarajevo Film Festivala.

Joslyn Barnes, scenaristica i producentica (SAD)
Autorica je brojnih scenarija za dugometražne filmove, među njima i za novi indijski film THE COSMIC FOREST, kao i nagrađivani Battu reditelja Cheikha Oumara Sissokoa, na kojem je radila kao producent. Među filmovima na kojima je radila kao izvršni producent ili producent od osnivanja kuće Louverture Films su filmovi BAMAKO (nominacija za nagradu César), TROUBLE THE WATER (dobitnik Sundance Grand Jury nagrade te nominovan za Oscara i Emmy nagradu), SOUNDTRACK FOR A REVOLUTION (uži izbor za nominacije za Oscara), bolivudski triler DUM MAARO DUM, nagrađivani BLACK POWER MIXTAPE 1967-1975 (kandidat za Oscara), THE HOUSE I LIVE IN, (dobitnik Sundance Grand Jury nagrade) te nepalski film Highway.  Radila je i kao producent na filmovima THE TIME THAT REMAINS Elia Suleimana i UNCLE BOONMEE WHO CAN RECALL HIS PAST Apichatponga Weerasethakula, dobitnika Zlatne palme Cannes Film Festivala 2010. Trenutno sa Avi Lewison i Naomi Klein radi na produkciji filma THE MESSAGE, a sa Johanom Grimonprezom na filmu THE SHADOW WORLD.               

Jasmin Basic, filmska istoričarka i kustosica (Švicarska)
Kao koordinator i selektor programa Jasmine sarađivala je sa nekoliko festivala u Švicarskoj i inostranstvu, među njima Visions du Réel (Nyon), Cinema Tous Ecrans (Geneve), Split International Film Festival, NIFFF (Neuchatel), Animafest Zagreb, International Film Festival and Forum on Human Rights – FIFDH (Geneve), Solothurn Film Festival i International Animation Festival Fantoche (Baden). Bila je kurator retrospektiva Michaela Manna, Charlesa Burnetta, Davida Cronenberga, Michaela Snowa, Haruna Farockoma, Atoma Egoyana i Crnog talasa jugoslovenskog filma, a radila je i na razvoju programa fokusiranih na međunarone televizijske serije. Sarađivala je sa Univerzitetom za Umjetnost i Dizajn u Genevi (HEAD), Kinotekom u Tangieru, centrom La Virrenia u Barseloni, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Francuskom kinotekom, Centrom Pampidou te Cahiers du Cinéma i Forum des Images. Radila je i kao savjetnik za televizijske drame i serije u švicarskoj Državnoj agenciji za kulturu, a član je i Odbora Geneva Film Commissiona.        

Vibeke Bryld, rediteljka i scenaristica (Danska)
Njen posljednji dokumentarac Bedtime Stories from the Axes of Evil je Danska filmska akademija nominovala za najbolji danski kratki dokumentarac, a međunarodnu premijeru je imao 2012. na festivalu Hot Docs. Studirala je filozofiju i umjetnost na Univerzietu u Copenhagenu, a magistarsku titulu je stekla na studijama dokumentarnog filma na londonskom koledžu Goldsmith. Režirala je seriju dokumentarnih programa za stanicu Al Jazeera English, a bila je i producent portreta međunarodno priznatih umjetnika u New Yorku, Londonu i Copenhagenu, kao i eksperimentalnog kratkog dokumentarca Throwing Paint Tins off the Roof koji je 2007. na festivalu CPH:DOX nominovan za nagradu New Vision. Od 2010. Vibeke Bryld radi u časopisu DOX, a od 2013. njegova je urednica.

 

Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film: 16 filmova u konkurenciji, 8 svjetskih premijera