Navigacija

Objave

7. Sarajevo Talent Campus otvorit će reditelj Leos Carax

Ovogodišnji Sarajevo Talent Campus biće otvoren u nedjelju, 18. avgusta 2013. godine. 75 učesnika koji će biti odabrani iz 17 zemalja biće podijeljeni u pet kategorija: scenarij, režija, gluma, produkcija i filmska kritika.

Sarajevo Film Festival sa zadovoljstvom objavljuje da će sedmo izdanje Sarajevo Talent Campusa otvoriti istaknuti reditelj Leos Carax. Reditelj prepoznatljiv po vizuelno fanscinantnim filmovima, poetičnom stilu i specifičnim prikazima ljubavi, održat će uvodno predavanje za polaznike 7. Sarajevo Talent Campusa u nedjelju, 18. avgusta u kinu Meeting Point. Moderator ovog predavanja biće filmski kritičar Jean-Michel Frodon. 

 
Učešće u programu STC-a biće svojevrsni povratak Caraxa u Sarajevo,  nakon što je ovaj reditelj bio gost prvog izdanja Sarajevo Film Festivala kada je prikazana retrospektiva njegovih dotadašnjih filmskih ostvarenja. Sarajevska publika 1995. godine, imala je priliku pogledati filmove: THE LOVERS ON THE BRIDGE, BAD BLOOD i BOY MEETS GIRLS.
 
Carax se 1991. povukao u osmogodišnji egzil.  U svijet filma se vratio 1999. godine sa novim naslovom: POLA X. Nakon toga režirao je kratkometražne filmove MY LAST MINUTE (2006) i 42 ONE DREAM RUSH (2009).
 
U vrh svjetske kinematografije Carax se vratio posljednjim ostvarenjem, dugometražnim filmom HOLY MOTORS, koji je nakon što je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, koji je osvojio i kritiku i publiku. Sarajevska publika imala je priliku pogledati ovaj film u okviru programa Kinoscope, 18. Sarajevo Film Festivala. 
 

 

 

Od talenata do takmičara: panel sa mladim rediteljicama na 26. Sarajevo Film Festivalu
Svjetski priznati filmski profesionalci i umjetnici gosti programa Talents Sarajevo
Odabrani učesnici 13. izdanja programa Talents Sarajevo
Konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2019.
61 učesnik programa Talents Sarajevo 2018.