Navigacija

Objave

7. Sarajevo Talent Campus otvorit će reditelj Leos Carax

Ovogodišnji Sarajevo Talent Campus biće otvoren u nedjelju, 18. avgusta 2013. godine. 75 učesnika koji će biti odabrani iz 17 zemalja biće podijeljeni u pet kategorija: scenarij, režija, gluma, produkcija i filmska kritika.

Sarajevo Film Festival sa zadovoljstvom objavljuje da će sedmo izdanje Sarajevo Talent Campusa otvoriti istaknuti reditelj Leos Carax. Reditelj prepoznatljiv po vizuelno fanscinantnim filmovima, poetičnom stilu i specifičnim prikazima ljubavi, održat će uvodno predavanje za polaznike 7. Sarajevo Talent Campusa u nedjelju, 18. avgusta u kinu Meeting Point. Moderator ovog predavanja biće filmski kritičar Jean-Michel Frodon. 

 
Učešće u programu STC-a biće svojevrsni povratak Caraxa u Sarajevo,  nakon što je ovaj reditelj bio gost prvog izdanja Sarajevo Film Festivala kada je prikazana retrospektiva njegovih dotadašnjih filmskih ostvarenja. Sarajevska publika 1995. godine, imala je priliku pogledati filmove: THE LOVERS ON THE BRIDGE, BAD BLOOD i BOY MEETS GIRLS.
 
Carax se 1991. povukao u osmogodišnji egzil.  U svijet filma se vratio 1999. godine sa novim naslovom: POLA X. Nakon toga režirao je kratkometražne filmove MY LAST MINUTE (2006) i 42 ONE DREAM RUSH (2009).
 
U vrh svjetske kinematografije Carax se vratio posljednjim ostvarenjem, dugometražnim filmom HOLY MOTORS, koji je nakon što je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, koji je osvojio i kritiku i publiku. Sarajevska publika imala je priliku pogledati ovaj film u okviru programa Kinoscope, 18. Sarajevo Film Festivala. 
 

 

 

Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.
56 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2021