Navigacija

Objave

Danis Tanović predsjednik žirija za Takmičarski program - igrani film

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom objavljuje da će predsjednik ovogodišnjeg žirija za Takmičarski program – igrani film biti bh. reditelj Danis Tanović.

Njegov debitantski igrani film NIČIJA ZEMLJA iz 2001. godine dobitnik je više od 40 internacionalnih priznanja što ga čini najnagrađivanijim debitantskim filmom u istoriji. Film čija je priča smještena u vrijeme rata u BiH 1993. nagrađen je Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji strani film te nagradama za najbolji scenarij Cannes Film Festivala i Evropske filmske akademije.
 
Tanović je režirao još dva filma koja se bave ratom i njegovim posljedicama. CIRKUS COLUMBIA smješten je u period neposredno prije rata, a TRIJAŽA, sa Colinom Farrellom bavi se post-ratnim traumama.
 
Tanović je rođen 1969. godine u Zenici, a odrastao je u Sarajevu gdje je studirao režiju na Akademiji scenskih umjetnosti. Nakon što je Sarajevo palo pod opsadu proveo je dvije godine na prvim linijama odbrane snimajući za armiju. Materijali koje je su Tanović i njegove kolege snimili na ovim opasnim misijama korišteni su za brojne filmove i medijske izvještaje o ratu u Bosni i Hercegovini. Godine 1994. Tanović je u Belgiji nastavio edukaciju na INSAS filmskoj školi i počeo raditi kratke i dokumentarne filmove. 
 
Godine 2005. Tanović je snimio igrani film na francuskom jeziku HELL (L´ENFER) u kojem su uloge ostvarili najznačajniji glumci francuskog filma uključujući i Emmanuelle Beart, Karin Viard, Marie Gillain, Guillaume Canet, Jacques Gamblin, Jacques Perrin, Carole Bouquet i Jean Rochefort.
 
Njegov posljednji film EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA imao je svjetsku premijeru u okviru Takmičarskog programa Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu gdje je nagrađen sa dva Srebrna medvjeda – za film i najboljeg glumca Nazifa Mujića te specijalnim priznanjem Ekumenskog žirija. 
 
 

 

 

Seksualno buđenje gruzijske kinematografije
Regionalna premijera filma TIGRICA
Regionalna premijera filma KOS KOS KUPINA
Svjetska premijera filma MEDIUM
Međunarodna premijera filma SLOBODA