Navigacija

Objave

Dodijeljene nagrade Robert Bosch fondacije

Svečana ceremonija dodjele Robert Bosch Stiftung nagrada održana je u utorak uveče u okviru goEast Film Festivala u Wiesbadenu. Dodijeljene su tri nagrade u kategorijama za kratki, dokumentarni i animirani film u vrijednosti od 70.000 eura za svaki od nagrađenih projekata.

Nagrada u kategoriji za najbolji kratki film dodijeljena je filmu THE CHICKEN bh. rediteljice Une Gunjak. Gunjak je autorica i scenarija za ovaj film, a ostatak internacionalnog tima čine i producentica Jelena Goldbach iz Njemačke i koproducentica Ivana Simić iz Hrvatske. 
 
Projekat THE CHICKEN govori o teškom odrastanju jedne šestogodišnjakinje u ratnom Sarajevu, gdje su djeca u samo jednom danu postajala odrasle osobe. 
 
U kategoriji dokumentarnog filma nagrađen je projekat THE STATION čiji tim čine reditelj i koproducent Salomé Jashi (Gruzija) i producent Urte Fink (Njemačka). Nagradu za najbolji animirani film osvojio je GENO, projekat reditelja i scenariste Datoa Kiknavelidze (Gruzija), producentice Anne Kathrin Lewerenz (Njemačka) i koproducentice Lele Akiashvili (Gruzija).
 
Robert Bosch Stiftung, jedna od najvećih i najznačajnijih njemačkih fondacija koja ulaže u razvoj i promociju kulture, umjetnosti i nauke, svake godine dodijeljuje koprodukcijsku nagradu za mlade filmske stvaraoce iz Njemačke i Jugoistočne Evrope 2013.
 
Projekti koji apliciraju za ovi nagradu su projekti udruženih timova mladih filmskih stvaralaca iz Njemačke i njihovih kolega iz Jugoistočne Evrope, s ciljem promocije filmskih produkcija te poticanja dugoročne saradnje i razvoja evropskog filma. 
 
Na poziv ove ugledne fondacije direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra bio je član žirija koji je odlučivao o dobitnicima vrijednih nagrada. Osim Purivatre, ovogodišnji žiri činili su i Doris Hepp, Stefan Kitanov, Matthijs Wouter Knol, Christine Kopf, Mait Laas, Nikolaj Nikitin i Ada Solomon.

 

 

Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala