Navigacija

Objave

Sarajevo Film Festival na We Are One festivalu: pridružite nam se na YouTubeu!

Najveći svjetski filmski festivali, među kojima je i Sarajevo Film Festival, ujedinili su se u 10-dnevnom događaju na YouTubeu, od 29. maja do 7. juna na YouTube kanalu YouTube.com/WeAreOne.

Zajedno sa više od 20 svjetskih filmskih festivala, i Sarajevo Film Festival kreirao je poseban program.

Festival We Are One okupio je neke nekih od najtalentovanijih svjetskih umjetnika, naratora i selektora iz 35 zemalja u želji da tokom pandemije COVID-19 ljubiteljima filma pruži zabavu i utjehu, a organizacijama koje se bore protiv ovog globalnog zdravstvenog izazova podršku. 

Svi programi su besplatni, a gledaoci će imati priliku da podrže napore na suzbijanju COVID-19 pandemije putem linka ili dugmeta za donacije na stranici svakog filma na YouTubeu. Sarajevo Film Festival je izabrao da podrži organizaciju Doktori bez granica (Doctors Without Borders / Medicins Sans Frontieres).

Za kompletan program festivala posjetite www.weareoneglobalfestival.com.

Sarajevo Film Festival na We Are One:

Postcards from Sarajevo Film Festival Friends
31/5/2020 // 15:00 // Svjetska premijera

(Bosna i Hercegovina, 14 min)

U videu Postcards from Sarajevo, prijatelji Sarajevo Film Festivala govore kako su sačuvali duh u doba korone i izolacije: reditelj Stephan Komandarev iz Bugarske, rediteljica Aida Begić iz Bosne i Hercegovine, filmski kritičar Jean-Michel Frodon iz Francuske, rediteljica Jasmila Žbanić iz Bosne i Hercegovine, glumica i producentica Labina Mitevska iz Sjeverne Makedonije, rediteljica Teona Strugar Mitevska iz Sjeverne Makedonije, glumica Judita Franković Brdar iz Hrvatske, glumica Amila Terzimehić iz Bosne i Hercegovine, reditelj Srdan Golubović iz Srbije, rediteljica Ena Sendijarević iz Bosne i Hercegovine/Nizozemske, glumica Snežana Bogdanović iz Srbije, reditelj Damjan Kozole iz Slovenije, reditelj Dalibor Matanić iz Hrvatske, reditelj Michel Hazanavicius iz Francuske, dizajnerica i rediteljica Agnès B. iz Francuske.

Gledajte na YouTubeu: 31. maja 2020, u 15 sati.

https://www.youtube.com/watch?v=7TTOD6JC5Og&feature=youtu.be

Mostovi Sarajeva
31/5/2020 // 15:30 // Online premijera

(Francuska, Bosna i Hercegovina, Švicarska, Italija, Portugal, Njemačka, 114 min, 2014)

Režija: Aida Begić, Leonardo Di Costanzo, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec, Teresa Villaverde

Sinopsis: Evropski reditelji propituju šta je Sarajevo predstavljalo za Evropu u stogodišnjoj historiji i šta predstavlja danas. Različitih generacija i porijekla, eminentni filmski stvaraoci nude nam mnoštvo individulanih pogleda i stilova.

Gledajte na YouTubeu: 31. maja 2020, u 15.30 sati.

https://www.youtube.com/watch?v=fkhj5M6p6RI

SEE Factory Sarajevo mon amour
5/6/2020 // 15:00 // Posebna projekcija - premijera


(Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Francuska, 60 min, 2019)
Režija: Maša Šarović, Sharon Engelhart, Teodora Ana Mihai, Dušan Kasalica, Urška Djukić, Gabriel Tzafka, Neven Samardžić, Carolina Marcowicz, Eleonora Veninova, Yona Rozenkier

13 država, 10 reditelja/ca, 5 kratkih filmova, 1 igrani

Sinopsis: 
U TVOJIM RUKAMA
Maša Šarović i Sharon Engelhart
Nakon što je umoli da se vrati, Zorica na aerodromu dočekuje svoju kćerku Maju. Dok se voze u autu, Zorica Maji saopštava neočekivanu vijest i vodi je na jedno mjesto gdje će majka i kćerka preispitati svoje uobičajene uloge.

PAKET
Dušan Kasalica i Teodora Ana Mihai
Nakon godina života u Parizu, saksofonista Damir vraća se u Sarajevo da održi koncert. Jedan drug ga moli da donese poklon za njihovu zajedničku prijateljicu Elmu, koja Damira dočekuje sa nekoliko iznenađenja. 

PRAVA
Urška Djukić i Gabriel Tzafka
Posesivna majka, brižan sin, predstavljanje zaručnice, nijemi svjedok... četiri igrača okupljena oko jednog kolača.

PLJUVAČKA
Neven Samardžić i Carolina Markowicz
Dvanaestogodišnju Anku i tridesetosmogodišnju Jelenu povezuju dvije stvari: majke u bolnici i lokalna zelenara gdje provode dane - jedna unutar, a druga ispred nje. Jedne večeri, neočekivana posjeta izaziva incident  zbog kojeg će obje patiti.

ZNAK
Eleonora Veninova i Yona Rozenkier
Sara se odlučno protivi planovima za vjenčanje svoje unuke. Da bi je odgovorila od udaje, Sara vodi Andreu na grob svog supruga i preklinje pokojnika da im pošalje neki znak.

Gledajte na YouTubeu: 5. juna 2020, u 15.00 sati.

https://www.youtube.com/watch?v=wGR-7ICiUKQ

Route – 3
6/6/2020 // 17:15 // Online Premijera

(Bosna i Hercegovina, Grčka, 13 min, 2019)
Režija: Thanasis Neofotistos
Sinopis: U centru Sarajeva, u tramvaju na liniji broj 3, starica u haljini sa leopard uzorkom jednog vrelog, kišnog dana putnicima dijeli sočne naranče. Sočni komadi naranče jedino su što povezuje Nadju, razmaženu tinejdžerku u ružičastom hidžabu; Luku, nasilnog dijevca; jednog pravoslavnog popa; jednog ljigavog starca i brojne druge putnike. Sviju osim stidljivog, ali napaljenog tinejdžera po imenu Amar.

Gledajte na YouTubeu: 6. juna 2020, u 17.15 sati.

https://www.youtube.com/watch?v=DqpwNLUuPyU&feature=youtu.be 

 

Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije