Navigacija

Objave

Gael García Bernal specijalni gost 25. Sarajevo Film Festivala

Specijalni gost 25. Sarajevo Film Festivala je čuveni meksički glumac Gael García Bernal, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 20. Sarajevo Film Festivala (2014).

Te je godine na festivalu prikazan legendarni film Alejandra Gonzáleza Iñárritua, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva, PASJA LJUBAV (2000) u kojem Bernal igra jednu od glavnih uloga.
 
Pored ove, proslavile su ga i u uloge u kultnim filmovima LOŠ ODGOJ Pedra Almodóvara, I TVOJU MAMU TAKOĐER Alfonsa Cuaróna, Iñárrituovom BABELU, DNEVNIKU MOTOCIKLISTE Waltera Sallesa, NERUDI Pabloa Larraína, te u seriji MOZART U DŽUNGLI, nagrađenoj s dva Zlatna globusa.
 
Bernal će festivalskoj publici predstaviti film CHICUAROTES za koji potpisuje režiju i koji je svjetsku premijeru imao nedavno na Filmskom Festivalu u Cannesu. Bernal je ostvario ulogu i u novom filmu Elie Suleimana TO MORA BITI RAJ, koji će biti prikazan u sklopu Open Air programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.
 
Specijalnu projekciju filma CHICUAROTES publika Sarajevo Film Festivala ima priliku pogledati u srijedu (21. augusta) u kinu Meeting Point (u 17:30). Nakon projekcije publiku očekuje masterclass uz razgovor o filmu i karijeri sa Gaelom Garcíom Bernalom.
 
U svom najnovijem filmu CHICUAROTES, Bernal donosi priču o dvojici tinejdžera iz Mexico Cityja koji očajnički pokušavaju pobjeći od siromaštva i bijede. Njihove želje brzo ih dovode u vezu sa meksičkim kriminalnim podzemljem, i oni svim silama pokušavaju zaraditi dovoljno novca kako bi otkupili vlastitu slobodu.
 
U ulozi reditelja Gael García Bernal debitirao je s filmom DEFICIT 2007. godine. Nakon toga su uslijedili brojni kratki radovi od kojih izdvajamo: PISMO koje je dio cjelovečernjeg igranog filma 8; LUCIO za kolektivni meksički film REVOLUCIÓN; LA MANO VISIBLE za Sundance Institute Short Film Challenge i LJUBAV MOG ŽIVOTA za skupni film LUDO, koji je producirao MTV. Također je u saradnji sa Marcom Silverom režirao četiri kratka filma NEVIDLJIVI za Amnesty International.
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program