Navigacija

Objave

Film SIN bh. rediteljice Ines Tanović otvara 25. Sarajevo Film Festival

Jubilarno, 25. izdanje Sarajevo Film Festivala svečano će otvoriti svjetska premijera filma SIN bosanskohercegovačke rediteljice Ines Tanović, koji će biti prikazan u Takmičarskom program – igrani film. Publika će ovaj film imati priliku gledati 16. augusta istovremeno u Narodnom pozorištu Sarajevo te u Ljetnom kinu Raiffeisen.

SIN je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Crne Gore. Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Lidija Kordić, Lazar Dragojević, Kemal Rizvanovic, Enes Kozličić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Jernej Kogovšek, Izudin Bajrović, Admir Glamočak…

‘’Izuzetno smo sretni i ponosni što će bosanskohercegovački film otvoriti ovogodišnji jubilarni festival. Naša želja je bila da premijera bude na Sarajevo Film Festivalu jer smatram da je to najbolja promocija i najbolji početak  festivalskog života ovog filma’’, izjavila je Ines Tanović.

Film je sniman prošle godine u septembru. To je savremena priča koja govori o međusobnim odnosima četveročlane porodice u Sarajevu, u kojoj je jedan od sinova usvojen.

‘’Imali smo jako dugu i finansijsku i organizacijsku pripremu da se sve spremi za snimanje. Međutim ekipa je bila sjajna. Imali smo veliki broj koproducenata. Producent Alem Babić je okupio sjajnu ekipu iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Rumunije, tako da smo imali autorske dijelove i iz drugih zemalja. Ono što je meni najbitnije je da sam imala sjajnu glumačku ekipu koju predvode dvojica mladih talentiranih glumaca, Dino Bajrović i Hamza Ajdinović, zajedno sa velikim imenima poput Snežane Bogdanović, Uliksa Fehmiuja, Emira Hadžihafizbegovića te Jasne Beri. Ponosna sam da smo uspjeli završiti film u kratkom roku s malim budžetom’’, izjavila je Tanović.

SIN je drugi dugometražni igrani film redateljice Ines Tanović.

Film će publici Sarajevo Film Festivala predstaviti rediteljica Tanović zajedno sa glumačkom, autorskom i produkcijskom ekipom filma.

Ines Tanović rođena je 1965. u Sarajevu. Napisala je i režirala šest kratkih igranih filmova, kao i brojne TV serijale, dječije emisije, dokumentarce, spotove i reklamne kampanje. Učestvovala je u Berlinale Talent Campusu 2006. godine, a s projektom ODLUKE ušla je u izbor za nagradu Berlin Today 2011. Tanović je režirala bh. segment dugometražnog igranog omnibusa NEKE DRUGE PRIČE koji je prikazan na preko 40 svjetskih filmskih festivala i osvojio je šest međunarodnih priznanja. Njen prvi dugometražni igrani film NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA prikazan je na preko 40 međunarodnih filmskih festivala i osvojio je 15 nagrada, te bio bh. kandidat za Oscara 2015.

Uz druženje povodom objave filmova Takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala, film koji će otvoriti ovogodišnji Festival objavljen je na otvorenju izložbe fotografija Almina Zrne “LOOKING BACK - Takmičarski program Sarajevo Film Festivala - igrani film”, portreta članova žirija i dobitnika Srca Sarajeva od 2004. do 2018. godine.

"SIN/ SON" OFFICIAL TRAILER - 2019

 

25. Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. augusta 2019. pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program