Navigation

News

CineLink Talks sa Draganom Bjelogrlićem: ČUVARI FORMULE imaju internacionalni potencijal

U hotelu Evropa, u sklopu programa Cinelink Talks, 17. augusta, održan je razgovor sa glumcem i rediteljem Draganom Bjelogrlićem povodom regionalne premijere filma ČUVARI FORMULE. Razgovor je vodila Maša Marković, voditeljica Industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala.

Bjelogrlić je izjavio da na osnovu reakcije publike na Filmskom festivalu u Locarnu, djeluje kao da postoji potencijal za internacionalnu komunikaciju sa publikom, kao i da je projekciji filma prisustvovalo oko 2.000 ljudi. Naglasio je i da je film ČUVARI FORMULE sam po sebi internacionalna priča koja pokriva mnoštvo univerzalnih tema, od kojih je jedna emocija, najuniverzalnija od svih tema, kaže reditelj.

Film je dobio Zelenog leoparda na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu, nagradu koja se dodjeljuje filmu koji najbolje održava ekološku temu. Bjelogrlić je rekao da je nakon razgovora sa žirijem saznao da je „žiri toliko plakao da je već prvog dana rekao da će upravo ovaj film vjerovatno dobiti nagradu”.

Naglasio je da je emocija zvijezda vodilja, te da, kada je riječ o odnosu gluma-režija, kad režira bolje glumi, kao i da dok režira koristi svoje glumačko iskustvo.

Film ČUVARI FORMULE je na 29. Sarajevo Film Festivalu imao gala projekciju u sklopu Takmičarskog programa - igrani film, gdje je prikazan van konkurencije. Publika ima priliku pogledati film 19. augusta u 22:00 sata, u Multiplexu Cineplexx Sarajevo.

Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije