Navigation

News

30 godina Prvog ratnog kina Apollo

U galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu otvorena je izložba fotografija „Prvo ratno kino Apollo“, a u podrumu Akademije scenskih umjetnosti počelo je prikazivanje filmova iz programa „30 godina od Prvog ratnog kina Apollo“, kojim se obilježava ovaj značajan jubilej.

Izložba fotografija svjedoči o aktivnostima Udruženja Obala Art Centar, o projekcijama filmova u Prvom ratnom kinu Apollo, koje je s radom počelo ratne 1993. u gradu pod opsadom.

„Želio bih da se zahvalim svima koji su bili dio ove priče, svima koji su doprinijeli da u to vrijeme kultura, onoliko koliko je bilo moguće, sve nas održi u životu, ne samo samo da preživimo fizički, nego da budemo ljudi koji smo živjeli život dostojanstven jednog čovjeka, i koji smo sa ponosom mogli reći da i tada predstavljamo dio svijeta koji je nažalost bio daleko od nas. To su vrijeme obilježile brojne izložbe, koncerti, gosti koji su dolazili iz inozemstva i koji su svojom energijom i rizikovanjem života dolazeći u Sarajevo donosili jednu fantastičnu energiju. Sve to je dokumentovao Milomir Kovačević Strašni i hvala mu da ostaje jedan trag vremena u kojem smo živjeli i na koji možemo biti ponosni“, rekao je na otvorenju izložbe osnivač i predsjednik Obala Art Centra Mirsad Purivatra. Autor fotografija Milomir Kovačević Strašni rekao je da je sve na fotografijama – i da bi život tada bio drugačiji da nije bilo aktivnosti Obale. 

Sarajevo Film Festival ima svoje korijene u brojnim filmskim programima koje je Obala Art Centar, organizator Sarajevo Film Festivala, organizovala za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, poznatih kao 'Prvo ratno kino Apollo'.

U galeriji Akademije likovnih umjetnosti , koju su izgradili članovi Obale 1994. godine, uz fotografije sa projekcija Prvog ratnog kina Apollo, izložene su i fotografije iz perioda 1992.-1994. sljedećih izložbi Galerije Obala: “Ratni tragovi” Edina Numankadića u porušenom kinu Sutjeska, Milomira Kovačevića Strašnog “Apokalipsa now” na Otvorenoj sceni Obala, New York-Sarajevo u Preporodu, “Svjedoci postojanja”, “Sarajevo Portraits” Annie Leibovitz, “UNPROFOR u službi mira”, World Press Photo i “Posljedice” Sophie Ristelbueber u Umjetničkoj galeriji Bosne I Hercegovine, te “Shadows” Christiana Boltanskog na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo. 

Kustosica izložbe je Lejla Hodžić. Izložba je otvorena u sklopu Festivala u Centru, a filmski program "30 godina od Prvog ratnog kina Apollo" u sklopu 29. Sarajevo Film Festivala.

 
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije