Navigation

News

15. Dan ljudskih prava

Pod pokroviteljstvom Kraljevine Nizozemske ove godine će se održati 15. izdanje Dana ljudskih prava 29. Sarajevo Film Festivala.

U okviru programa, u ponedjeljak, 14. augusta 2023. u multipleksu Cineplexx Sarajevo bit će održana projekcija filma SNAJKA: DNEVNIK OČEKIVANJA rediteljice Tee Vidović Dalipi, koja će poslužiti kao osnova za panel-diskusiju nakon projekcije filma. Panel-diskusija će staviti fokus na temu „Navigating expectations: The Road to Understanding Discrimination and Cultural Differences“, a moderator panela je Robert Zuber, novinar i reditelj.

„Nikada nije lako snajkama iako nemali broj snajki imaju divan odnos sa svojim svekrvama i njihovim obiteljima. No katkada se dogodi da ljubav dvoje ljudi dovede do spajanja obitelji različitih kultura i običaja, a onda stvari kao što su tolerancija, međusobno uvažavanje ili pak strpljenje postaju vrijednosti od iznimne važnosti za takav bračni par. Tako i u ovom sjajnom dokumentarnom filmu SNAJKA: DNEVNIK OČEKIVANJA rediteljice Tee Vidović Dalipi, u kojem je ona i glavna protagonistica, uz supruga Mirsada i njihovu kćer Fridu, gledamo taj, kako sama autorica kaže, 'pokušaj zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova'. U svemu tome, Tea i Mirsad te njihova kći Frida, u nekim trenucima postaju i sami promatrači nespojivih kulturoloških zahtjeva njihovih obitelji, u potpunosti suprotstavljenih i nespremnih da pronađu kompromis, formulu za suživot. Unatoč tome, oni su spremni zakloniti svoju intimu, kako bi izbjegli, koliko je moguće, tradicionalne stereotipe ili pak svojevrsni kulturni rasizam. Hoće li uspjeti u tome? Nije sigurno. No ono što je sigurno je to da ni Tea ni Mirsad neće odustati tako lako od svoje male tročlane obitelji“, rekao je Robert Zuber.

SNAJKA: DNEVNIK OČEKIVANJA
Hrvatska, Italija, Kosovo, 2023, 75 min.
Režija: Tea Vidović Dalipi

U svaki ljubavni odnos ulazimo opterećeni identitetima koje smo dobili u miraz od svojih primarnih porodica, bili oni ekonomski, socijalni ili vjerski. Ljubav, brak i roditeljstvo Hrvatice Tee i kosovskog Roma Mirsada u tom se kontekstu doimaju kao nemoguća misija jer će njihova svakodnevica biti posmatrana kroz prizme različitih običaja i vrednosnih sistema njihovih porodica. Pod ekonomskim pritiskom sa jedne i pritiskom stroge tradicije sa druge strane, Mirsad i Tea izložit će se riziku da ne ispune očekivanja svojih najmilijih, pri tome rizikujući da ugroze vlastiti odnos i mogućnost izgradnje bolje budućnosti za sebe i svoju novorođenu kćer Fridu.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.

Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije