Navigation

News

Treći „Festival u Centru“ od 11. do 18. augusta u Sarajevu

Treće izdanje „Festivala u Centru“ održat će se u Radićevoj ulici u Sarajevu tokom održavanja 29. Sarajevo Film Festivala, od 11. do 18. augusta 2023., uz besplatan ulaz na sve programe. Festival u Centru organizuju Obala Art Centar i Općina Centar, uz podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo i u saradnji s Buybookom.

U programu „Festivala u Centru“ su izložbe, koncerti, likovne radionice, promocije knjiga, različite sportske aktivnosti, zaboravljene igre djetinjstva, nastupi mažoretkinja, DJ-eva i drugi programi, namijenjeni svim dobnim skupinama.

„Festival u Centru“ je osmišljen po uzoru na festivale ulične umjetnosti, savremenih manufaktura i gastronomije, sa ciljem da se jača urbani identitet, te publici i turistima ponude dodatni sadržaji na ulicama Sarajeva.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je predstavljajući ovogodišnji program „Festivala u Centru“ istaknuo da će tokom festivalskih dana Radićeva ulica biti ispunjena kreativnošću, pjesmom i plesom. „Promovisat ćemo pisce, slikare, mlade muzičare, pripremili smo i programe za naše sugrađane koje se nalaze u trećoj životnoj dobi, a istovremeno radionice i igre za najmađe. Festival u Centru je tokom prethodnih godina stekao simpatije svih generacija koje su odlučile ljetne dane provesti na ulicama Sarajeva“, poručio je načelnik Mandić.

Izvršna urednica Bookstana, festivala književnosti u organizaciji Buybooka, Lamija Milišić, istaknula je da su aktivnosti Buybooka u okviru Festivala u Centru svojevrsni nastavak aktivnosti julskog festivala književnosti. „Buybookov program će ove godine biti još bogatiji. U okviru Festivala u Centru imat ćemo osam promocija i dvije izvedbe predstave 'Urotnici', čemu se jako radujemo i što organizujemo u saradnji s Udruženjem Krokodil iz Srbije. Na Festivalu u Centru promoviramo novu zbirku kolumni Darija Džamonje, nove knjige Faiza Softića, Mirhe Efendić, Emine Žune, Nadije Rebronja, Adnana Repeše, Edina Kukavice. Trenutno spremamo sva ta nova Buybookova izdanja i radujemo se što ćemo u sedmici održavanja Sarajevo Film Festivala imati priliku da okupimo sve naše autore i njihova nova djela predstavimo našoj publici“, rekla je Milišić.

Haris Fazlagić, v.d. predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo, rekao je kako je dodatni sadržaj u vrijeme kada je ogroman broj turista u Kantonu Sarajevo za vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala, prioritet i neophodna dodatna vrijednost i za grad i za BiH. „Ljetna i cjelogodišnja turistička sezona u Kantonu Sarajevo veže se za Sarajevo Film Festival zbog ogromnog broja turista koji Festival privuče. Važno nam je ponuditi i građanima i turistima dodatni sadržaj, i razlog više da se duže zadrže u gradu. Očekujemo da će ovogodišnja turistička sezona nadmašiti rekordnu iz 2019. godine, i sve su to razlozi što podržavamo događaje kao što je 'Festival u Centru', koji donosi mnoštvo zanimljivih i vrijednih programa“, rekao je Fazlagić.

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović: „Status kreativnog grada filma koji Sarajevo ima kao UNESCO grad filma, podrazumijeva postojanje aktivnosti koje povezuje više kreativnih industrija prisutnih u gradu. Upravo zato je 'Festival u Centru' fokusiran na ovaj dio grada – zbog blizine Akademije likovnih umjetnosti, nove Akademije scenskih umjetnosti, kulturno-sportskog centra Skenderija, Doma mladih, kina Meeting Point, izdavačke kuće i knjižare Buybook..., upravo tu dolazi do povezivanja različitih kreativnih industrija, a sve te djelatnosti dijelom će objediniti program ovogodišnjeg 'Festivala u Centru'. Naša poruka je da puno kreativnih ljudi na jednom mjestu generira kreativnu sinergiju. To je ideja cijelog programa.“

Treće izdanje „Festivala u Centru“ održat će se od 11. do 18. augusta 2023. u Radićevoj ulici, u knjižari Buybook, na Akademiji likovnih umjetnosti i u kinu Meeting Point, uz besplatan ulaz na programe.

 
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije