Navigation

News

Poticaji za filmsku i TV proizvodnju

U utorak, 20. augusta, na Festivalskom trgu održana je konferencija sa predstavnicima medija na kojoj su predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i Sarajevo Film Festivala predstavili javnosti novi projekat Vlade.

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, ministar kulture i sporta KS, Mirvad Kurić, predsjedavajući Skupštine KS, Elmedin Konaković, i direktor Sarajevo Film Festivala, Mirsad Purivatra, govorili su o konkretnim potezima Vlade za narednu godinu u smislu poticaja za filmsku i TV produkciju.
 
Kanton Sarajevo, uz već jasan doprinos kulturi, društvenoj uključenosti i jačanju zajednica, prepoznaje i potencijale kreativnih industrija u stvaranju novih radnih mjesta i ekonomskog rasta. Kreativne industrije kao što su kinematografija, TV, izdavaštvo, muzika, video igre, digitalne aplikacije i druge grane kreativnih industrija najbrže su rastući sektor globalne ekonomije. U Evropi ove industrije zapošljavaju više mladih obrazovanih ljudi nego bilo koji drugi sektor, a stopa rasta kreativnog sektora veća je od prosjeka ukupne ekonomije.
 
Uloga filmske i TV industrije u održivom razvoju Grada i Kantona je u tom kontektsu od strateškog značaja, jer su upravo ove industrije motor razvoja šireg spektra kreativnih industrija u kojima trenutno radi 5% ukupno zaposlenih Kantona Sarajevo.  
 
Vlada Kantona Sarajevo stoga planira i od 2020. godine kreće u implementaciju programa poticaja za snimanje filmova i TV serija kroz značajan povrat sredstava stranim i domaćim ulagačima u proizvodnju visoko kvalitetnog sadržaja.
 
Cilj ovog programa je: 
 
  • Stvoriti nova radna mjesta i osposobiti mlade za rad u savremenim, međunarodno kompetitivnim, privrednim granama kreativnih industrija.
  • Povećati obim proizvodnje visoko kvalitetnog filmskog i TV sadržaja u Kantonu Sarajevo.
  • Ostvariti povrat investicije i pozitivan uticaj na priliv sredstava u budžet Kantona Sarajevo.
  • Osigurati priliv direktnih stranih investicija kroz koprodukcije i privlačenje mobilnih produkcija.
  • Povećati stručnost i mobilnost mladih u polju kreativnih industrija kroz trening i rad na međunarodnim projektima.
  • Restruktuirati postojeće i stvoriti nove kapacitete u filmskom i TV sektoru Kantona Sarajevo.
  • Obogatiti kulturnu ponudu stanovnicima Kantona Sarajevo.
  • Ojačati medjunarodni brand Sarajeva kao filmskog i turističkog centra regije.
Za ove svrhe u budžetu Kantona Sarajevo za 2020. godinu planira se grant pod nazivom “Poticaji za filmsku i TV proizvodnju“ u iznosu od 2.000.000 KM. Poticaj je zasanovan na povratu procenta kvalificiranih troškova proizvodnje odgovarajućeg sadržaja domaćem producentu, ko-producentu ili servisnom producentu. Povrat će se vršiti na osnovu jasnih pravila i finansiran je direktno iz kantonalnog budžeta, putem Ministarstva privrede. Do isplate dolazi nakon što je proizvodnja završena i finansijska revizija kompletirana, te nekoliko mjeseci nakon što je ministarstvo finansija prikupilo različite poreze na osnovu same proizvodnje. 
 
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije