Navigation

News

Anketa za publiku i goste Sarajevo Film Festivala o održivom razvoju

Sarajevo Film Festival već nekoliko godina prilagođava svoje aktivnosti kako bi umanjio svoj karbonski otisak te osigurao zelenije okruženje za sve nas.

Kako bi još više napredovali ka „Net Zero“ budućnosti – Festivala s nultom stopom onečišćenja, Festival poziva svoje goste i publiku da se pridruže ka ispunjenju ovih ciljeva.

Sarajevo Film Festival provodi istraživanje među svojom publikom i gostima, kroz anketno ispitivanje, a provedbu ovog istraživanja su podržali Zeleni klub koji čine poslanici/zastupnici parlament u BiH, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

Prema provedenoj anketi među oko 500 gostiju i publike, inicijalni rezultati su pokazali značajno razumijevanje važnosti ekološke odgovornosti, posebno kada je riječ o izboru načina transporta i prehrane. Kada je riječ o prehrambenim opcijama na festivalskom Eating Pointu, rezultati ankete pokazuju interes 60% sudionika za širim spektrom veganskih i vegetarijanskih opcija.

Iako putovanje s automobilima s motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem još uvijek nije realnost za mnoge, sve veći broj ispitanika bira 'zelenu' opciju putovanja. Njih 5%, na Sarajevo Film Festival dolazi električnim automobilima, a 8% koristi željeznički prijevoz. Ovi podaci su važan korak prema smanjenju emisija stakleničkih plinova, te dokazuju da svaki individualni doprinos može biti značajan u ostvarivanju ciljeva održivosti.

Anketa je dostupna OVDJE, te se pozivaju svi zainteresirani da se pridruže nastojanjima Sarajevo Film Festivala za očuvanje okoliša.

Anketa će omogućiti Festivalu da bolje razumije perspektive i potrebe svojih sudionika – publike i gostiju, te da oblikuje prilagođene korake prema održivoj budućnosti.

Finalni rezultati istraživanja će biti objavljeni naknadno.

Hvala na pomoći i hvala što ste bili s nama na 29. Sarajevo Film Festivalu.

Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije