Navigation

News

Dodijeljene nagrade autorima najboljih videa u takmičenju „Filmovi za budućnost“

Autorima najboljima reelova u sklopu takmičenja za mlade u dobi od 13 do 25 godina iz BiH, pod nazivom „Filmovi za budućnost“, danas su na Festivalskom trgu dodijeljene nagrade.

Adna Špuren iz Sarajeva autorica je najboljeg videa u trajanju od 90 sekundi, a kreativni žiri je odabrao i reelove koje su napravili Damir Rimac iz Sarajeva, Ailana Softić iz Živinica, Iman Duratbegović iz Sarajeva i Asja Vreto iz Rakovice. 

Petnaestogodišnja Adna Špuren nagrađena je električnim romobilom, a nagradu joj je uručila Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini.  

Ostale nagrade, uz Ingrid Macdonald, uručila je i članica Zelenog kluba i zastupnica u skupštini Brčko distrikta, Miljana Simić. Drugu nagradu, bicikl, osvojio je Damir Rimac, a trećeplasirana Ailana Softić dobila je dron. Pametni sat, na četvrtom mjestu, osvojila je Iman Duratbegović,  a bežične slušalice, na petom mjestu, dobila je Asja Vreto. 

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović, nakon dodjele nagrada, govorio je o misiji Festivala da u narednim godinama postigne “nultu stopu emisije stakleničkih plinova”. Naglasio je i da je jedna od lokacija 29. Sarajevo film Festivala bio Zeleni paviljon, gdje su mladi imali mogućnost da predstave svoje ideje o zaštiti životne sredine. 

Takmičenje „Filmovi za budućnost“ organizovali su Sarajevo Film Festival, u partnerstvu sa Sarajevom gradom filma UNESCO-a i Zelenim klubom kojeg čine poslanici/zastupnici parlamenata u Bosni i Hercegovini, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH). 

Mladi su snimali video na jednu od tema: Što mladi mogu učiniti za zdraviju i zeleniju planetu? Kako mogu pomoći u očuvanju okoliša? Kako mogu napraviti pozitivne promjene u svojoj sredini? 

Najbolji video je objavljen na društvenim mrežama Sarajevo Film Festivala i Sarajevo UNESCO grada filma.

Takmičenje je organizirano s ciljem podizanja svijesti o održivom razvoju i zaštiti okoliša za sve nas i buduće naraštaje.

Najbolji reel možete pogledati OVDJE.

 
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije