Navigation

News

Film „Heroji Halijarda“ nije prikazan na Sarajevo Film Festivalu

S ciljem objektivnog informisanja javnosti i utvrđivanja činjenica o događaju od utorka, 15. augusta u okviru poslovnog foruma 29. Sarajevo Film Festivala, naglašavamo sljedeće:

Sporni film nije prikazan na Sarajevo Film Festivalu. 

U okviru biznis prezentacije kompanije Telekom Srbije na poslovnom forumu Festivala, najavljen je između njihovih ostalih novih projekata, i film koji je još uvijek u postprodukciji - „Heroji Halijarda“. Date su osnovne informacije o projektu i prikazana tri inserta snimljenog materijala pred oko 70 prisutnih učesnika. Sadržaj prezentacije je bio isključiva odgovornost Telekoma Srbije.

Do sada, sa svim smo partnerima komunicirali s odnosom poslovnog povjerenja materijala koji će prezentirati. Sadržaj ovog projekta nikada nije spomenut. Jasno je da je ovim podmetnutim revizionističkim sadržajem poslovno povjerenje narušeno.

Prihvatamo odgovornost zbog ovog neprimjerenog sadržaja i razumijemo negativne komentare javnosti.

Odlučeno je da će već od sljedećeg Festivala sve, pa i one poslovne prezentacije na Sarajevo Film Festivalu, proći selekciju programera Festivala, što do sada nije bio slučaj jer su do sada slični poslovni subjekti iz ovog sektora bili slobodni da prezentiraju ono što rade. Također, unutar organizacije će se utvrditi kako da se slične situacije ne ponove.

Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste.

 
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije