Navigacija
Posvećeno Amatu Escalanteu
Sarajevo Film Festival će imati čast da u okviru programa Posvećeno ugosti meksičkog reditelja, scenaristu i producenta Amata Escalantea, koji će nam se pridružiti u Sarajevu i predstaviti ostvarenja koja su ga svrstala među vodeće filmske stvaraoce današnjice. Amat Escalante, rođen 1979, je samouki filmski stvaralac iz Guanajuatoa, Meksiko. Na filmu je počeo raditi sa petnaest godina. Nakon dva kratka ostvarenja režirao je prvi dugometražni igrani film "Sangre", za koji potpisuje i scenarij. “Sangre“ je prikazan u okviru oficijelne selekcije Un Certain Regard Cannes Film Festivala 2005, gdje je i nagrađen FIPRESCI priznanjem. Njegov drugi dugometražni igrani film "Los Bastardos" također je prikazan u Cannesu 2008. godine u okviru programa Un Certain Regard.
Stephen Frears dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 22. Sarajevo Film Festivala
Počasno Srce Sarajeva: Wolfgang Amadeus Brülhart
Dječiji program vas poziva na druženje u subotu
Naj fotka 22. Sarajevo Film Festivala
Svečanu ceremoniju otvaranja 22. Sarajevo Film Festivala vodit će glumica Alena Džebo
Sarajevo Film Festival već tradicionalno ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja prepušta uspješnim bh. glumcima mlađe generacije, a ove godine će to biti Alena Džebo, koja će u petak, 12. avgusta u Narodnom pozorištu Sarajevo ozvaničiti početak 22. izdanja Festivala.
Kinoscope 2016.
Kinoscope program donosi inspirativna ostvarenja, kako poznatih filmskih autora, tako i novih, talentovanih reditelja. Ovaj program sačinjavaju igrani i dokumentarni filmovi iz svih krajeva svijeta, izuzev zemalja iz kojih dolaze filmovi takmičarskih selekcija Festivala.
Summer Screen 2016.
Program Summer Screen 22. Sarajevo Film Festivala donosi niz inspirativnih naslova fokusiranih na muziku, pop kulturu i slobodno razmišljanje.
Iz Mexica: Muzika za Eisensteina (fragmenti iz filma ¡QUE VIVA MÉXICO!)
U okviru 22. Sarajevo Film Festivala održaće se jedinstven filmsko-muzički događaj IZ MEKSIKA: MUZIKA ZA EISENSTEINA (fragmenti iz filma ¡QUE VIVA MÉXICO!) koji će publici predstaviti Filmoteka UNAM (filmski arhiv Meksičkog državnog univerziteta) i San Cristobal International Film Festival.