Navigacija

Objave

Odabrani učesnici programa Talents Sarajevo 2016.

U 10. jubilarnom izdanju programa Talents Sarajevo učestvovat će ukupno 71 perspektivni glumac, režiser, direktor fotografije, filmski kritičar, producent i scenarista iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Osnovan u saradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, u proteklih devet godina Talents Sarajevo se isprofilirao u regionalni centar za upoznavanje i trening nadolazećih filmskih profesionalaca. Osim što povezuje mlade filmaše međusobno, ova platforma ima za cilj predstaviti im rad etabliranih profesionalca, informisati ih o savremenim tokovima u filmskoj industriji i umjetnosti te ih približiti regionalnoj i međunarodnoj filmskoj sceni. Talents Sarajevo 2016. nudi bogat Summit program, koji se sastoji od master-časova, moderiranih razgovora i interaktivnih panel-diskusija, upotpunjen laboratorijima za razvoj projekata PACK&PITCH i SCRIPT STATION, te studio programima i radionicama, namijenjenim pojedinačnim profesijama, kao što su ACTING STUDIO, CAMERA STUDIO, FILM STAGE STUDIO i TALENT PRESS.

Program, posebno osmišljen i namijenjen regionalnim filmskim nadama, kao i prisustvo renomiranih filmskih stručnjaka u svojstvu mentora i predavača Talents Sarajeva, razlog su evidentnog porasta interesovanja aplikanata. O tome najbolje svjedoči rekordan broj od 374 pristigle prijave na konkurs. Od zastupljenih polja djelovanja, u najbrojnije aplikante spadaju režiseri sa 168 pristiglih prijava.

Očigledan je trend rasta interesovanja i za učešće u programskom segmentu Pack&Pitch sa 19 prijava u 2014, 59 u 2015, na 78 u 2016. Ova programska cjelina namijenjena je režiserima i producentima, koji imaju priliku da, pod stručnim mentorstvom, nauče kako analizirati i pripremiti svoje projekte za pisane i usmene prezentacije pred žirijem, kolegama i profesionalacima iz filmske industrije. Pored Pack&Pitch-a, novonastala interdisciplinarna radionica pod nazivom Film Stage Studio, izazvala je interes scenarista i režisera da prijave dijaloške scene za potrebe treninga, baziranog na iskustvu procesa, u kojem će sudjelovati odabrani broj učesnika svih polja djelovanja zastupljenih programom Talents Sarajevo.

U posljednje tri godine zemlje sa najvećim brojem aplikacija jesu Turska, Grčka i Rumunija. Shodno prijavama, ove 3 zemlje donose najveći broj učesnika. Reputacija koju nosi novi rumunski val, grčka kinematografija apsurda te probuđen interes za filmsko djelovanje i inovativnost u filmskom izrazu nove generacije autora iz Turske, nalazi odjeka u pojačanom interesu mladih filmskih predstavnika ovih zemalja za učešće u programu Talents Sarajevo. Prosječna dob učesnika Talents Sarajeva u posljednje tri godine je 28-29 godina, dok broj žena učesnica ove godine nadmašuje broj muškaraca odnosom 41/30.

LISTA UČESNIKA PROGRAMA TALENTS SARAJEVO 2016.

 

Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.
56 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2021