Navigacija

Objave

“Sieranevada“ Cristi Puiua naišao na fantastične reakcije na Cannes Film Festivalu

Novi film rumunskog reditelja Cristi Puiua, SIERANEVADA u četvrtak je doživio svjetsku premijeru u okviru Takmičarskog programa 69. Cannes Film Festivala, gdje je naišao na fantastične reakcije, kako publike tako i kritike. Ova vijest za bh. kinematografiju ima poseban značaj budući da je riječ o filmu u čijoj koprodukciji je učestvovala i naša zemlja.

Bh. koproducent filma SIERANEVADA je bh. producentska kuća 2006. Producenti su Mirsad Purivatra i Sabina Branković, a koproducentica Izeta Građević. Film je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo u okviru fonda za regionalne filmske produkcije. Bh. ekipu su sačinjavali i Dejan Ćorić, asistent montaže, Adnan Beširović, asistent scenografije i Nedim Branković, asistent produkcije.

“Veoma sam sretan da je ideja o filmu SIERANEVADA inicirana u Sarajevu 2012. tokom razgovora sa Puiuom, realizovana na najbolji način, o čemu svjedoče fantastične reakcije i publike i kritike. Sretan sam i zbog činjenice da je Puiu u svim razgovorima u Cannesu isticao kako je bh. dio tima, koji je na filmu radio mjesec i po dana, najprofesionalnija ekipa sa kojom je radio“, kazao je Mirsad Purivatra bh. producent filma.

O pozicioniranju SIERANEVADE unutar samog Cannes Film Festivala najbolje govori činjenica da je upravo ovo ostvarenje imalo čast da otvori Takmičarski program prestižne smotre. Purivatra ističe kako je za ekipu filma bio posebno značajan jučerašnji komentar direktora Cannes Film Festivala Christiana Jeunea i Thierry Fremauxa koji su naglasili da su veoma sretni da se njihova odluka o filmu koji će otvoriti Takmičarski program pokazala ispravnom. Za dalji tok festivala veoma je važno da upravo prvi film u Takmičarskoj selekciji dobije dobre ocjene, posebno kritike, što se u slučaju SIERANEVADE, kako su i čelni ljudi Cannesa očekivali, upravo i desilo.

Nakon premijere SIERANEVADE ekipa filma predvođena rediteljem Cristi Puiom pridružila se prijemu predstavnika bh. filmske industrije koji je priređen na Regionalnom paviljonu na Village International Riviera Cannes Film Festivala, na kojem uz BiH svoje kinematografije predstavljaju Crna Gora, Srbija, Slovenija, Kipar, Bugarska, Hrvatska i Makedonija.

Produkciju filma potpisuje rumunska kuća Mandragora, a uz bh. kuću 2006. koproducenti su Alcatraz Films (Francuska), Spiritus Movens Production (Hrvatska) i Sisters and Brother Mitevski (Makedonija).

SIERANEVADA je četvrti dugometražni igrani projekat producentske kuće 2006. Prvi film bio je CIRKUS COLUMBIA Danisa Tanovića. Uslijedila su potom dva koprodukcijska projekta koji su uvršteni u zvanični program Cannes Film Festivala – BILO JEDNOM U ANADOLIJI, turskog reditelja Nuri Bilge Ceylana koji je i nagrađen Grand Prixom Cannesa te omnibus 13 evropskih reditelja MOSTOVI SARAJEVA.

Film SIERANEVADA će biti prikazan na predstojećem 22. Sarajevo Film Festivalu.

Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije