Navigacija

Objave

Novi format, novi programi, nove lokacije

Sarajevo Film Festival kontinuirano razvija svoj prepoznatljivi koncept kao međunarodni filmski festival s jasnim fokusom na regionalni film. Predstojeće 23. izdanje će biti unaprijeđeno u nekoliko segmenata, što će stvoriti dodatnu vrijednost, kako za filmske profesionalce, tako i širu publiku.

Bazirajući se na evaluaciji prethodnih izdanja, rukovodioci Festivala odlučili su da usmjere snage na jačanje sinergije između postojećih segmenata - program, industrija (CineLink Industry Days) i edukacija (Talents Sarajevo). Sva tri segmenta će biti čvrsto integrisana i paralelno realizovana tokom prvih 7 dana Festivala. Posljednji dan Festivala biće rezervisan za reprize najuspješnijih ostvarenja (nagrade oficijelnog žirija i nagrade publike) u atmosferi kreiranoj za potpuno uživanje u filmu. 

Ove godine Sarajevo Film Festival pokreće novi program – Takmičarski program – studentski film za regionalne filmske škole i akademije. Program će predstavljati završetak punog kruga aktivnosti kojima Festival otkriva, podržava i promoviše regionalne autore te služi kao pristupna tačka marketu za šire audio-vizuelne industrije u regiji ka drugim evropskim i globalnim tržištima. 

Snažnija integracija postojećih segmenata i razvoj novog regionalnog programa za akademije, još jednom će potvrditi Sarajevo Film Festival kao nezaobilaznu tačku za autore, filmske profesionalce, studente, ljubitelje filma i medije.

Sarajevo Film Festival će predstaviti i dvije nove lokacije: House of Shorts, namijenjen autorima, studentima i filmskim profesionalcima koji žele imati potpuni uvid u kratki film, te Pozorište mladih koje će biti okupljalište za publiku Dječijeg programa i TeenArene.

Također, najatraktivnija festivalska lokacija, Ljetno kino koje svake večeri okuplja oko 3.000 gledalaca, u 23. izdanju Festivala biće rekonstruisana te će  zablistati u novom sjaju i na taj način publici ponuditi novo iskustvo gledanja filmova pod zvijezdama. 

Pridružite nam se od 11. do 18. augusta 2017. i uživajte u Sarajevo Film Festivalu!

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program