Navigacija

Objave

Sarajevo Film Festival pokreće globalni koprodukcijski fond

Uporedo sa dvadesetom godišnjicom svoga postojanja Sarajevo Film Festival pokreće novi koprodukcijski fond sa ciljem da talentovanim autorima iz regije olakša pristup globalnoj sceni.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala: "Nakon što smo tokom opsade Sarajeva pokrenuli festival, dvadeset godina smo radili na tome da on postane vodeća svjetska smotra filma uporedo pomažući obnovu filmske industrije u našoj regiji. Kroz naš koprodukcijski market CineLink pomogli smo da regionalna filmska industrija postane dio nove evropske koprodukcijske scene i ostvari saradnju sa ostatkom Evrope. Nakon što smo to postigli, vrijeme je da načinimo naredni logičan korak temeljem činjenice da smo dio regije koja je puna talentovanih autora koji konstantno osvajaju međunarodna priznanja, a i nakon što smo u Sarajevo doveli Doha institut za film, meksički institu za kinematografiju IMCINE, indijsku korporaciju za razvoj filma NDFC i druge međunarodne partnere. Nestrpljivo iščekujemo da vidimo šta će nam donijeti narednih dvadeset godina." 
 
Pristup fondu će imati filmski projekti iz zemalja bivše Jugoslavije i šireg regiona koji traže koproducente i u mogućnosti su privući finansijere u zemljama izvan Eurimages/Creative Europe teritorija, kao i projekti sa toga teritorija koji traže partnere u jugoistočnoj Evropi. U geografskom smislu, primarni fokus će biti stavljen na zemlje Bliskog istoka, sjeverne Afrike, istočne Azije, američki kontinent i Indiju.
 
Cilj fonda je da u naredne dvije godine podrži do osam dugometražnih igranih filmova za koju je namjenu već osiguran budžet od 400.000 eura. U okviru fonda biti će uspostavljene Koprodukcijska i P&A šema kroz koje će se projektima dodjeljivati povoljni zajmovi u iznosu od do 60.000 eura.
 
Ključni partneri i finansijeri fonda su Koprodukcijski fondovi u okviru novog programa Kreativna Evropa MEDIA Evropske komisije i hrvatska multinacionalna kompanija za proizvodnju i distribuciju roba široke potrošnje ATLANTIC Grupa."

Jovan Marjanović, Sarajevo Film Festival: "Podrška ova su dva partnera odraz su naše želje da osiguramo mješavinu privatnog i javnog kapitala. Filmsko i kulturno stvaralaštvo su dokazani vektori društvene i ekonomske kohezije i razvoja, a mi ciljeve ovog fonda također posmatramo iz te perspektive. Čvrsto vjerujemo da poslovni sektor ima značajnu ulogu u očuvanju konkurentnog kulturnog sektora."
 
Fondom će upravljati Sarajevo Film Festival, a prvi poziv na prijavu projekata bi trebao biti objavljen do kraja ove godine.
 
Fond će se oslanjati na strukturu i iskustva festivalskog programa za podršku realizaciji kratkih filmova, Sarajevo grad filma, koji je bio aktivan od 2008. do 2013. godine u kojem je periodu uključenim autorima osigurao finansijsku i tehničku podršku ukupne vrijednosti 350.000 eura. Sa 25 podržanih kratkih filmova na kojima je bilo angažovano 300 filmskih radnika iz 12 zemalja jugoistočne Evrope pomenuti program je postao bogat izvor talentovanih filmskih radnika sa međunarodnom perspektivnom i koprodukcijskim iskustvom.
 
Program je 2013. godine prebacio fokus na podršku dugometražnim igranim filmovima uključujući film Mostovi Sarajeva koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, a na kojem su, između ostalih, radili cijenjeni evropski redatelji Ursula Meier, J. L. Godard, Aida Begić, Sergei Loznitsa i Cristi Puiu.
 
Filmski fond Sarajevo grad filma će biti pokrenut tokom Sarajevo Film Festivala u prisustvu relevantnih predstavnika sličnih inicijativa iz drugih zemalja, poput Doha instituta za film i meksičkog instituta za kinematografiju IMCINE, koji će sa nama u sklopu panel diskusija i relevantnih sastanaka podijeliti svoja iskustva.

Dodijeljene CineLink Industry Days nagrade
CineLink radionica u Slanom počela sa aktivnostima za projekte Co-Production Marketa
Osam filmskih projekata u razvoju u fokusu CineLink radionice u Slanom
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih
Otvoren poziv za prijavu priča za program “Suočavanje s prošlošću”