Navigacija

Objave

Domaćin ceremonije otvaranja 20. Sarajevo Film Festivala biće Adnan Hasković

Već tradicionalno, SFF s velikim zadovoljstvom ovu ulogu prepušta upravo filmskim umjetnicima mlade generacije, kao znak podrške i promocije mladih regionalnih filmskih snaga.

I ove godine ulogu domaćina na ceremoniji otvaranja Sarajevo Film Festival dodijelio je  jednom od mladih perspektivnih filmskih umjetnika. U petak 15. avgusta početak devetodnevne smotre filma u našem gradu najavit će glumac Adnan Hasković.

Sarajevo Film Festival, kao festival otkrića novih generacija koje će u budućnosti predvoditi regionalnu kinematografiju, već nekoliko godina s velikim zadovoljstvom ovu ulogu prepušta upravo filmskim umjetnicima mlade generacije, kao znak podrške i promocije mladih regionalnih filmskih snaga. U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Zani Marjanović, Vanesi Glođo i Mariji Pikić, te bh. glumcima Erminu Bravi i Borisu Leru. 

Adnan Hasković rođen je 1984. godine u Sarajevu, gdje je 2007. godine diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti kao najbolji student generacije. Prve velike uloge ostvaruje još kao student. Naime, u predstavama „Legenda o Ali-paši“ i „Prvi put s ocem na izbore“ igra glavne uloge na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo a s njima stižu i prve glumačke nagrade za najboljeg mladog glumca na pozorišnim festivalima u Zenici i Brčkom. 

Paralelno sa uspješnom pozorišnom karijerom, Hasković gradi i filmsku karijeru. Ostvario je uloge u filmovima REZOLUCIJA 819 Giacoma Batiatta, SEVDAH ZA KARIMA Jasmina Durakovića, BODY COMPLETE Lukasa Sturma za koju je i nagrađen na American International Film Festivalu u Los Angelesu. Ove uloge preporuka su mu za zapaženu internacionalnu karijeru koja započinje sjajnom ulogom Gojka u filmu TWICE BORN Sergia Castellitta gdje glumi uz oskarovku Penelope Cruz i Emila Hirscha. Za ovu ulogu bio je nominovan za nagradu „Goya“ za najbolju sporednu mušku ulogu. Odmah nakon snimanja ovog filma, dobija ulogu u južnokorejsko-američkom hitu SNOWPIERCER gdje platno dijeli sa još nekoliko svjetskih glumačkih zvijezda poput Chrisa Ewansa, Johna Hurta, Tilde Swinton, Eda Harrisa, Octavie Spencer...

Nedavno je završio snimanje još jednog filma u italijanskoj produkciji NON CHIEDERE PERCHE reditelja Enza Monteleonea dok se u filmu REKET, u kojem igra glavnu ulogu, pojavljuje i kao jedan od producenata. 

Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije