Navigacija

Objave

U iščekivanju bh. premijere na 20. Sarajevo Film Festivalu:
Veliko interesovanje širom regiona za film "Mostovi Sarajeva"

MOSTOVI SARAJEVA, u produkciji Obala Art Centra Sarajevo i francuske producentske kuće Cinétévé, jedan od tri filma koji će otvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival, imala je priliku pogledati i publika filmskog festivala u Puli.

Film je prikazan u srijedu uveče pred punom salom u kinu Valli. Publika pulskog festivala s oduševljenjem je prihvatila ovaj filmski omnibus sačinjen od 13 priča, 13 autora koji se u filmu bave različitim periodima istorije Sarajeva od 1914.  do danas.  Obzirom da je riječ filmskom mozaiku koji se na kritički način osvrće na različite teme koje simbolizira Sarajevo kao istorijsko mjesto, a koje su veoma bliske sa cijelom našom regijom, nakon projekcije veliki broj prisutnih učestvovao je u razgovoro o filmu i temama kojima se on bavi, sa producentima Mirsadom Purivatrom i Jovanom Marjanovićem.

Reakcije pulske publike, još jedna su naznaka uspješnog i dugovječnog festivalskog života ovog ostvarenja koje već u narednim danima putuje na Evropski filmski festival Palić. MOSTOVI SARAJEVA nedavno je imao i svoju pretpremijeru u Sarajevu, a do bh premijere na 20. Sarajevo Film Festivalu film će biti prikazan i na filmskom festivalu u Herceg Novom. 

Za film MOSTOVI SARAJEVA vlada veliko interesovanje te je pozvan na brojne regionalne festivale. Film će nakon Sarajevo Film Festivala biti prikazan i na Dokufestu u Prizrenu, te Film Forumu u Zadru. Već u septembru film putuje na Internacionalni festival filmske režije u Leskovcu, Tuzla film festival, a slijede i Zagreb film festival, Cinedays u Skopju i Festival autorskog filma u Beogradu. 

Podsjećamo, film MOSTOVI SARAJEVA kojeg su režirali Aida Begić, Leonardo Di Costanza, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec i Teresa Villaverde,  svjetsku premijeru imao je u okviru ovogodišnjeg Cannes Film Festivala gdje je, također, naišao na odlične reakcije i publike i kritike. U julu je pretpremijerno prikazan  i u Sarajevu u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata. 

Producenti MOSTOVA SARAJEVA su Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović, Fabienne Servan Schreiber, Laurence Miller, a film je realiziran u koprodukciji sa partnerima iz Švicarske, (BANDE A PART FILMS), Italije (MIR CINEMATOGRAFICA), Portugala (UKBAR FILMES) i Njemačke (UNAFILM). Umjetnički direktor filma je Jean-Michel Frodon, a animirane sekvence potpisuju François Schuiten i Luis da Matta Almeida.

 
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije