Navigacija

Objave

"Movies on the Move" stiže do Sarajevo Film Festivala

MOVIES ON THE MOVE je projekat Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini, a podržavaju ga Europska unija i Fondacija Sarajevo srce Evrope. Glavni cilj projekta je obilježavanje stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata kroz savremenu kinematografiju, putem predstavljanja filmova i razmišljanja o njima, kao i stvaranje boljih uslova za buduća filmskih ostvarenja.

Projekt se sastoji od tri faze, sa MOSTOVIMA SARAJEVA, filmskim omnibusom u režiji nekih od vodećih evropskih filmskih režisera današnjice, koji je nastao kako bi obilježio stogodišnjicu, kao zajedničkim dijelom svake faze.

Prva faza, pod nazivom PRETPREMIJERA rezultirala je predstavljanjem filma 27. juna 2014. godine u Sarajevu kao jednog od centralnih događaja programa Sarajevo srce Evrope. Film je prikazan pred brojnim domaćim i međunarodnim novinarima i odabranim gostima, te naišao na topao prijem stvarajući fantastičano uzbuđenje koje se  sada proteže na predstojeću premijeru filma široj javnosti na 20. Sarajevo Film Festivalu. Podatak da je Festival odlučio da ovaj film otvori SFF potvrđuje tu činjenicu.

Druga faza nazvana je MOVIES ON THE MOVE STIŽE DO SARAJEVO FILM FESTIVALA. Nadamo se da ćemo iskoristiti atmosferu saradnje koja je određena činjenicom se Festival otvara filmom koji je rezultat evropske koprodukcije kako bi se stvorila dugotrajano kulturno nasljeđe. U tu svrhu smo pokrenuli potpisivanje sporazuma o saradnji između Bosne i Hercegovine i Francuske u oblasti kulture, a posebno na području kinematografije, te se nadamo da će se te aktivnosti okončati tokom Festivala.

Treća i završna faza počinje u septembru 2014. godine - predstavljanje filma u gradovima Bosne i Hercegovine pod nazivom MOVIES ON THE MOVE NA TURNEJI PO BIH.

Filmovi na turneji će obići 6 gradova u Bosni i Hercegovini (Banja Luka, Tuzla, Mostar, Trebinje, Brčko, Bihać), sa prezentacijama, sastancima i radionicama... a odlična mreža veza sa školama, fakultetima, univerzitetima i firmama koju su uspostavili Francuski institut i Sarajevo Film Festival na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine će poslužiti kao dobra platforma za tu saradnju.

 
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program