Navigacija

Objave

Održana svjetska premijera "Mostova Sarajeva" na Cannes Film Festivalu

Svjetska premijera filma MOSTOVI SARAJEVA / LES PONTS DE SARAJEVO, u produkciji Obala Art Centra Sarajevo i francuske producentske kuće Cinétévé, održana je u četvrtak uveče u okviru Zvaničnog programa Cannes Film Festivala.

Filmski omnibus sačinjen od 13 priča koje su režirali: Aida Begić, Leonardo Di Costanza, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec i Teresa Villaverde prikazan je u prepunoj Salle du 60ème pred oko 500 gledalaca. Film su najavili Thierry Fremaux, generalni delegat Cannes Film Festivala i Jean-Michel Frodon, umjetnički direktor filma MOSTOVI SARAJEVA. Frodon je u svom obraćanju podsjetio na tešku situaciju u regionu i još jednom ukazao na potrebu pomoći područjima pogođenim poplavama.

Film MOSTOVI SARAJEVA nakon premijernog prikazivanja naišao je na odlične reakcije, a najbolja potvrda tome su brojni pozivi na festivale koji su već upućeni producentima. 

Podsjećamo, autori filma MOSTOVI SARAJEVA bave se različitim periodima istorije Sarajeva: 1914 -1918; 1992 - 1995; te današnjim Sarajevom. Riječ je o mozaiku umjetničkih gledišta koja na kritički način promišljaju različite univerzalne teme koje istorijsko mjesto kao što je Sarajevo simboliše.

Producenti MOSTOVA SARAJEVA su Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović, Fabienne Servan Schreiber, Laurence Miller, a film je realiziran u koprodukciji sa partnerima iz Švicarske, (BANDE A PART FILMS), Italije (MIR CINEMATOGRAFICA), Portugala (UKBAR FILMES) i Njemačke (UNAFILM).

Ovaj projekat predstavlja novi korak za Sarajevo Film Festival i njegov fond Sarajevo grad filma, koji će se u budućnosti, zajedno sa glavnim partnerom Atlantic grupom, u potpunosti fokusirati na podršku u produkciji dugometražnih filmova. 

MOSTOVI SARAJEVA prvi su pokazatelj uspješne vizije i strategije razvoja Fonda, a najbolja potvrda za to je uvrštavanje filma u zvaničnu selekciju Cannes Film Festivala.

Fond Sarajevo grad filma od 2007. godine kada je pokrenut podržavao je rad mladih filmskih stvaralaca iz regiona Jugoistočne Evrope. Do 2013. u okviru projekta Sarajevo grad filma snimljeno je 25 kratkih igranih filmova u čijoj realizaciji je učestvovalo više od 300 reditelja, scenarista, producenata, glumaca, snimatelja, montažera i kompozitora iz 12 zemalja regiona. Mnogi od ovih filmova označili su početak obećavajućih karijera njihovih autora. 

Film MOSTOVI SARAJEVA će 27. juna vidjeti i publika u Sarajevu, u sklopu obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Slijedi i njegovo prikazivanje na 20. Sarajevo Film Festivalu, a potom će ga vidjeti i publika u kinima širom BiH. 

 Više informacija
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program