Navigacija

Objave

Konkurs Talents Sarajevo 2014.

Novi konkurs za učešće mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza na Talents Sarajevo, u okviru 20. Sarajevo Film Festivala, otvoren je od 28. marta 2014.godine. Rok za prijave je 10. maj 2014.

Talents Sarajevo, program za obrazovanje i saradnju perspektivnih filmskih umjetnika iz Jugoistočne Evrope (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarse, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske) te zemalja Južnog Kavkaza (Armenije, Azerbejdžana i Gruzije), pokrenut je 2007. godine u saradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu i Berlinale Talents. Program nudi inspirativna predavanja, panel diskusije, kritičke polemike, te radionice, praktične vježbe, filmske projekcije i interfestivalske ekskurzije. 

Tema osmog izdanja Talents Sarajevo je:
Imag(in)e
Looking long and hard 

Talents Sarajevo 2014 će pozvati neafirmisane filmske profesionalce da razmišljaju o izazovima kinematografije i eksperimentišu sa filmskom slikom i likovima. Cilj je ohrabriti ih da temeljito i kritički promatraju okolinu oko sebe kako bi bili u stanju prepoznati i razdvojiti posebno od običnog te ih inspirisati da eksperimentišu sa privlačnim i nekovencionalnim vizuelnim rješenjima prije nego li posegnu ka koherentnim i poznatim motivima. 

Talents Sarajevo 2014. će u potrazi za pronicljivim, smjelim i neobičnim filmskim stvaralaštvom po prvi put otvoriti vrata i mladim direktorima fotografije. Kao i u prethodnim izdanjima, Talents Sarajevo 2014 će uključivati i glumce, režisere, filmske kritičare, producente i scenariste iz šire regije jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza. 

Aplikaciju možete pronaći ovdje.

Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.
56 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2021