Navigacija

Objave

Dva CineLink projekta odabrana u ovogodišnji L'Atelier Cannes Film Festivala

Projekti TABIJA bh. reditelja Igora Drljače i DOGS Bogdana Mirice iz Rumunije biće predstavljeni potencijalnim partnerima i finansijerima na predstojećem Cannes Film Festivalu.

Cannes Film Festival objavio je u ponedjeljak projekte koji su uvršteni u ovogodišnji L'Atelier Cinéfondationa, odakle stižu odlične vijesti: među odabranim našla su se čak dva projekta razvijana u okviru koprodukcijskog marketa CineLink - TABIJA bh. reditelja Igora Drljače i DOGS Bogdana Mirice iz Rumunije. 

TABIJA Igora Drljače projekat je bh. producentske kuće SCCA/pro.ba čiji producent je Adis Đapo, a koji je razvijan u okviru koprodukcijskog marketa CineLink te koji je na 19. Sarajevo Film Festivalu nagrađen Exelence nagradom. Podsjećamo, krajem januara u okviru koprodukcijskog marketa CineMart Rotterdam Film Festivala, projektu TABIJA dodijeljena je i prestižna Eurimages nagrada za razvoj najzanimljivije buduće evropske koprodukcije.

Rumunski projekat DOGS, Bogdana Mirice također je razvijan i predstavljen u okviru prošlogodišnjeg koprodukcijskog marketa CineLink, a na 19. Sarajevo Film Festivalu nagrađen je Arte International nagradom.

Svake godine L'Atelier bira u prosjeku petnaest dugometražnih igranih projekata iz cijeloga svijeta. Reditelji i producenti odabranih projekata imaju priliku tokom Cannes Film Festivala ostvariti kontakte sa stotinama potencijalnih finansijera i partnera što maksimalno uvećava njihove šanse da realizuju svoje filmske projekte. Za odabir projekta ključan je njegov kvalitet, ali i raniji radovi autora. 

Od 2005. godine, kada je pokrenut, L'Atelier je odabrao 141 projekat od kojih je realizovano čak 85, a 44 projekta nalaze se u fazi predprodukcije. 

Kompletnu listu projekata uvrštenih u ovogodišnju selekciju L'Atelier možete pronaći ovdje.

Ovo je i dobra prilika za podsjetnik da je ovogodišnji konkurs za prijavu projekata na CineLink otvoren do 24. marta, a više detalja možete pronaći ovdje.

 

 

 

Dodijeljene CineLink Industry Days nagrade
CineLink radionica u Slanom počela sa aktivnostima za projekte Co-Production Marketa
Osam filmskih projekata u razvoju u fokusu CineLink radionice u Slanom
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih
Otvoren poziv za prijavu priča za program “Suočavanje s prošlošću”