Navigacija

Objave

Otvoreni CineLink, Industry Terrace i Regionalni Forum

Poslovna strana filma u fokusu je drugog dijela Sarajevo Film Festivala, te od danas regionalna i međunarodna filmska industrija dolazi u grad na četiri dana opsežnog networkinga i raznolikih profesionalnih aktivnosti. U posljednjoj deceniji, industrijska sekcija je postala bitno mjesto okupljanja filmskih profesionalaca, te je igrala važnu ulogu u razvoju koprodukcije u Jugoistočnoj Evropi.

CineLink, koprodukcijski market predstavlja najobećavajuće regionalne dugometražne projekte u fazi razvoja i finansiranja, uključujući dva gostujuća projekta sa Bliskog Istoka u saradnji sa Doha Film Institutom i Arapskim fondom za umjetnost i kulturu. CineLink Work in Progress prezentira šest novih, uzbudljivih naslova u fazi postprodukcije odabranim selektorima međunarodnih filmskih festivala i prodajnim agentima. CineLink je jedna od najuspješnijih razvojnih i finansijskih platformi u Evropi, te nudi nagradni fond od preko 160.000 eura u gotovini i uslugama. Ovogodišnja država partner CineLinka je Njemačka, a tema partnerstva su njemački producenti slijedeće generacije.

Za svoje peto izdanje, Regionalni forum Sarajevo Film Festivala se vraća u novom obliku, a sve u cilju razvijanju biznisa i razmjene znanja. Forum spaja preko 100 ključnih profesionalaca iz 15 država iz regije, kako iz privatnog, tako i iz javnog sektora, da bi razgovarali o gorućim problemima industrije, zagovarali i oblikovali javnu politiku, te se međusobno povezali.

Moderirane od strane Marka Pavlovića, dopisnika za biznis na Al Jazeeri Balkans, sesije će predstaviti vodeće međunarodne eksperte, koji će govoriti na slijedeće teme:

22. avgust: Finansiranje filma: racionalizacija javnog finansiranja za koprodukciju u bivšoj Jugoslaviji
Koje lekcije možemo naučiti iz prošle decenije u koprodukciji, i kako kooperacija može napredovati u narednim godinama?

23. avgust: Kulturna politika: kako povećati uticaj kreativnih industrija na lokalna društva i ekonomije?
Kulturni događaji velikog obima su pokretačka snaga u ekonomiji kreativnih industrija. Ova sesija će ponuditi okvir za istraživanje spone između privatnog i javnog sektora, te kako kreativne industrije mogu biti iskorištene kao alat ekonomskog oporavka.

24, avgust: Poslovni modeli: filmska industrija između novih zakona i nove tehnologije
Privlačnost digitalne tehnologije je u potpunosti narušila postojeće poslovne modele u industrijama za kreiranje sadržaja. Kako se boriti protiv piraterije, te u isto vrijeme uključiti nove igrače u lanac vrijednosti filma?

 Da bi se stvorila prilika za povezivanje i biznis za vrijeme Foruma, Sarajevo Film Festival je stvorio Industry Terrace, koji će nuditi pojedinačne sastanke i moderirane sesije za profesionalce koji rade u područjima filmskih prava, produkcijskih usluga i opreme. Neke od firmi koje su najavile svoje učešće uključuju HBO, HRT, The Post Republic, Film Factory Sarajevo, Al Jazeera Balkans i MAX TV.

Više informacija možete pronaći u sekciji ”Industrija”.

Dodijeljene CineLink Industry Days nagrade
CineLink radionica u Slanom počela sa aktivnostima za projekte Co-Production Marketa
Osam filmskih projekata u razvoju u fokusu CineLink radionice u Slanom
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih
Otvoren poziv za prijavu priča za program “Suočavanje s prošlošću”