Navigacija

Objave

Partnerstvo Sarajevo Film Festivala i Doha Film Instituta

Qumra Film Festival, Doha i Sarajevo Film Festival će predstaviti posebno odabrane filmove na oba festivala, obezbijediti razmjenu u filmskoj industriji i ojačati vezu između arapske i evropske kinematografije.

Sarajevo Film Festival i Doha Film Institut će biti partneri u velikom broju novih inicijativa na svojim festivalima da bi povećali i osnažili veze između arapske i evropske kinematografije.

Ove godine, Institut za film Doha će odabrati selekciju filmova iz arapskog svijeta koji će biti prikazani na Sarajevo Film Festivalu (od 16. do 24. avgusta 2013.), uključujući film Mahdija Fleifela Svijet koji nije naš (Velika Britanija/Liban/Danska; 2012) i Ahdov film Svetinja (Saudijska Arabija; 2012). Ovi filmovi će biti predstavljeni u okviru programa Sarajevo Film Festivala, Partner predstavlja.

Delegacija predstavnika Instituta za film Doha, predvođena generalnim direktorom Abdulaziz Al Khaterom prisustvovat će SFF-u. Također, dobitnik sredstava iz grant programa Doha Film Instituta učestvovat će u CineLink Koprodukcijskom marketu, industry platformi Sarajevo Film Festivala.

Dalje produbljujući partnerstvo, Sarajevo Film Festival će promovisati kinematografiju Jugoistočne Evrope prezentacijom tri filma iz svog službenog programa za 2013. godinu na Qumra Film Festivalu u Dohi u martu 2014.

Konačno, Doha Film Institut će odabrati tri novija uratka arapskih autora za slijedeći Sarajevo Film Festival, te ponovo pozvati dobitnike grantova Doha Film Instituta da učestvuju u CineLink Koprodukcijskom marketu.

Al Khater je izjavio: “Dok mi iz Doha Film Instituta nastavljamo da oblikujemo naša dva festivala – Ajyal Film Festival za mlade, te Qumra Film Festival u Dohi – također fokusiramo našu pažnju na formiranje novih partnerstva sa organizacijama sa sličnim ciljevima. Doha Film Institut i Sarajevo Film Festival imaju zajedničke ciljeve kulturne razmjene. Ovo novo partnerstvo će nam omogućiti da nastavimo sa našom podrškom novih arapskih filmskih autora tako što ćemo im obezbijediti međunarodnu filmsku platformu gdje mogu prikazati svoje radove, te dati dobitnicima grantova Doha Film Instituta priliku da steknu veće industrijsko iskustvo i izloženost.“

„Sarajevo Film Festival je posvećen podržavanju i razvoju regionalne kinematografije i njene publike. Naša je želja da otkrijemo mlade filmske talente i pomognemo im da zakorače u svijet filmske industrije. Kao dio veoma raznolikih filmskih tradicija i kultura na teritoriji koju nazivamo našom regijom, naš festival je živopisan i odjekuje mnogim različitim glasovima. Nadamo se da će partnerstvo sa Doha Film Instituta otvoriti nove horizonte, te nam dozvoliti da iskusimo nepoznato i donese novu inspiraciju, kako za našu publiku, tako i za naše filmske autore. Želimo da naše partnerstvo bude uspješno, da obogati svjetsku kinematografiju i napreduje u budućnost u korist kako regionalnog, tako i arapskog svijeta,“ izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Inauguralni Qumra Film Festival iz Dohe se održava u Dohi u martu 2014. Posvećen je istraživanju mašte i lirskim vizijama mladih režisera, te im pomaže da ostvare svoje projekte kreirajući odskočnu dasku za njihove radove. Međunarodna takmičenja za prve i druge radove filmskih autora se nalaze u centru osmodnevnog festivala. Dani industrije će uključivati master predavanja, radionice, panele i Doha Projects inicijativu, koja će spojiti dobitnike grantova Doha Film Instituta i producente i ključne igrače iz filmske industrije.

O Sarajevo Film Festivalu:
The Sarajevo Film Festival je međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope. Visokokvalitetni program sa jakim industrijskim segmentom, edukacijska platforma za mlade filmske autore, prisustvo brojnih predstavnika filmske industrije, filmskih autora i predstavnika medija iz svih dijelova svijeta, kao i preko 100.000 posjetitelja, potvrda su statusa festivala, koji je poznat i priznat kako od strane filmskih profesionalaca, tako i od strane svoje publike.

Festival također služi kao katalizator za kooperaciju u regiji, te uspostavljanje veza među partnerima širom svijeta. Festival predstavlja platformu za razvoj filmskog biznisa u Bosni i Hercegovini i regiji, ali također postavlja i nove standarde u festivalskoj ogranizaciji i prezentaciji filma.
 
O Doha Film Institutu:
Doha Film Institut (DFI) je nezavisna, neprofitna ogranizacija za kulturu osnovana 2010. Podržava organski razvoj lokalne filmske zajednice tako što će poboljšati znanje o industriji, kultivisati kulturu filma i doprinijeti razvoju održive kreativne industrije u Kataru.

Platforme DFI uključuju finansiranje i produkciju lokalnih, regionalnih i međunarodnih filmova, obrazovnih programa, projekcije filmova, Ajyal Film Festival za mlade te Qumra Film Festival.

Sa temeljom u kulturi, obrazovanju i zabavi, DFI služi kao sveobuhvatno filmsko središte u Dohi, kao i resurs za regiju i ostatak svijeta.
DFI je posvećen podršci vizije Katar 2030 za razvoj ekonomije zasnovane na znanju.

Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije