Navigacija

Objave

Počasno Srce Sarajeva: Oliver Stone

Oliveru Stoneu, istaknutom američkom reditelju, trostrukom oskarovcu, pred više od 3.000 posjetitelja u Ljetnom kinu Raiffeisen, uručeno je Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Također, 23. Sarajevo Film Festival imao je čast ove godine ugostiti Stonea u okviru svog programa Posvećeno / Tribute To, tokom kojeg su prikazana i četiri njegova ostvarenja: INTERVJU SA PUTINOM / THE PUTIN INTERVIEWS, SNOWDEN, VOD SMRTI / PLATOON i ROĐENI UBOJICE / NATURAL BORN KILLERS, a istaknuti reditelj će održao i Masterclass – predavanje, u utorak, 15. augusta u Kinu Meeting Point.

Višestruki dobitnik nagrade Oscar Američke filmske akademije, Oliver Stone je napisao i režirao preko 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najuticajnijih, kultnih naslova koji su obilježili protekle decenije. Stone je u nekim od svojih filmova u potpunosti odbacio konvencije mitskog žanra, a u tom se kontekstu prvenstveno pominje VOD SMRTI (1986.), inače prvi film iz njegovog vijetnamskog triptiha, te filmovi ROĐEN 4. JULA (1989.), JFK (1991.), ROĐENI UBOJICE (1994.), NIXON (1995.), kao i satirični filmski portret bivšeg američkog predsjednika Georga W. Busha W (2008.) i dokudrama o životu američkog zviždača Edwarda Snowdena SNOWDEN (2016.).

Njegovi su filmovi osvajali pažnju brojne, međunarodne publike i imali su značajan kulturni uticaj. Među takvim filmovima se ističu oštra filmska kritika američkog angažmana u Centralnoj Americi SALVADOR (1985), kritički prikaz američkog korporativnog kapitalizma WALL STREET (1987.), istinita priča o dvije od samo 20 osoba koje su preživjele teroristički napad u New Yorku 11. septembra 2001. WORLD TRADE CENTER, te poetski omaž šezdesetim godinama prošloga vijeka i ekstatičnoj muzici Jima Morrisona THE DOORS (1991.).

Između ostalog je i autor filmova SAMO IGRA (1999.), neobičnog zapisa o stanju sporta u Americi; epske historijske drame ALEKSANDAR VELIKI (2004.) i ALEKSANDAR VELIKI —THE ULTIMATE CUT (2014.); te WALL STREET: NOVAC NIKADA NE SPAVA (2010.), realističnog drugog filma o finansijskom slomu 2008. i životu Gordona Gekka po odsluženju zatvorske kazne.

Stoneova serija filmova na temu kriminala pored filma ROĐENI UBOJICE, uključuje i naslove POGREŠNO SKRETANJE (1997.) i DIVLJACI (2012.).

Njegovi su mu scenariji za filmove drugih reditelja dali prvi uvid u svu kompleksnost vlastitih ideja. Publika je PONOĆNI EKSPRES (1979.) dočekala sa oduševljenjem koje je samo dodatno poraslo nakon filma LICE SA OŽILJKOM (1983.). Napisao je scenarije i za filmove GODINA ZMAJA (1985.) i KONAN BARBARIN (1982.). Stone je producirao ili koproducirao desetine naslova, uključujući filmove NAROD PROTIV LARRYJA FLYNTA (1996.), KLUB SRETNIH ŽENA (1993.) i PREOKRET SUDBINE (1990.).

Autor je i više dokumentaraca, uključujući tri filma o Fidelu Castru COMANDANTE (2003.); TRAŽEĆI FIDELA (2004.) i CASTRO ZIMI  (2012.); i jedan film o ogromnim društenim promjenama u Južnoj Americi, JUŽNO OD GRANICE (2009.), u kojem je značajna pažnja posvećena Hugi Chavezu i šestorici drugih južnoameričkih predsjednika. Također je snimio i film o izraelsko-palestinskim odnosima, PERSONA NON GRATA (2003.).

Stone je u skorije vrijeme snimio mounumentalnu, dvanaestosatnu TV seriju NEISPRIČANA ISTORIJA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA (Showtime, 2012.) o uvriježenoj, trijumfalističkoj interpretaciji američke istorije i četverodijelni razgovor sa ruskim predsjednikom, INTERVJU SA PUTINOM (Showtime, 2017.).

Rođen je 15. septembra 1946. u New Yorku, a 1965. je napisao „San jednog djeteta“, autobiografski roman o vlastitoj mladosti, objavljen u izdanju St.Martin's Pressa 1997. Služio je američku vojsku i kao pripadnik pješadije se 1967. i 1968. borio u Vjetnamu za što je odlikovan Bronzanom zvijezdom i Purpurnim srcem sa hrastovim lišćem. Po povratku iz Vijetnama je nastavio studij na Filmskoj školi Univerziteta u New Yorku gdje je diplomirao 1971. Radio je na poslovima održavanja palube na brodovima američke trgovačke mornarice, te kao vozač taksija u New Yorku, reklamni prodavač, asistent produkcije i kurir.

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program