Navigacija

Objave

Novo izdanje programa Suočavanje sa prošlošću i Sajam istinitih priča na Sarajevo Film Festivalu

Sarajevo Film Festival nastavlja ulagati napore kako bi se stekao bolji uvid u posljedice nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji, tako što kreira prostor za korištenje filma kako bi se značajne priče iz tog perioda predstavile široj publici. Cilj projekata Suočavanje sa prošlošću i Sajam istinitih priča je pokretanje dijaloga, te podizanje javne svijesti i nivoa znanja o nedavnim zbivanjima, a projekti su već ostvarili konkretan rezultat u vidu jednog završenog filma.

Ove će godine u okviru programa Suočavanje sa prošlošću biti organizovan master čas koji će održati Joshua Oppenheimer. Oppenheimer je inače gost ovogodišnjeg programa Posvećeno Sarajevo Film Festivala, a njegovi filmovi ”Čin ubijanja” i ”Pogled tišine” su izuzetna ostvarenja koja se na hrabar način suočavaju sa prošlošću, a koja su ga svrstala među najznačajnije filmske autore današnjice. 

U programu Suočavanje sa prošlošću će učestvovati i proslavljeni ratni fotograf Ron Haviv koji će, zajedno sa profesoricom Lauren Walsh, kroz razgovor o njihovom filmu u pripremi ”Biografija jedne slike” propitivati dinamički odnos između uspomena i fotografije. Haviv i Walsh će se baviti pitanjem značaja dokumentovanja stvarnih događaja, te vrijednostima koju sačuvane uspomene imaju kako za sadašnjost tako i za budućnost. 

Po drugi put organizujemo i Sajam istinitih priča. Na sajmu će organizacije koje se bave istraživanjem i dokumentovanjem dešavanja u ratovima u bivšoj Jugoslaviji vođenim u posljednjoj deceniji prošloga vijeka predstaviti devet istinitih priča koje do sada nisu bile prikazane na filmu ili televiziji. Cilj ovog programa je da se obezbijedi prostor za susret i saradnju filmskih autora i predstavnika relevantnih organizacija, te stvori ”otvoreni izvor” ideja, a kako bi značajne priče iz prošlosti pronašle put do šire publike. Na osnovu jedne od priča predstavljenih na prošlogodišnjem sajmu je Muris Beglerović u produkciji Al Jazeere Balkans snimio film ”Nesmireni snovi” koji će ove godine biti prikazan u sklopu programa Suočavanje sa prošlošću. 

“Cilj programa Suočavanje sa prošlošću krije se u njegovom imenu. Postoji snažna potreba za otvorenim razgovorom o našoj bolnoj nedavnoj prošlosti, a činjenice, znanje i međusobno razumijevanje ključni su za izgradnju stvarnog mira. Pošto smo svjesni moći filma, vjerujemo i nadamo se da kinematografija može odigrati ulogu u tom procesu”, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala. 

”Ponosni smo što je naš projekt već rezultirao snimanjem jednog filma. Također smo ponosni jer su filmovi koji su prošle godine prikazani u okviru programa Suočavanje sa prošlošću nakon toga stigli do gledalaca širom našeg regiona, tako što su, između ostalog, prikazani u Bijeljini, Beogradu, Podgorici, Splitu i Zagrebu. Interes za naš program dokazuje i povećan broj priča prijavljenih za ovogodišnje izdanje Sajma istinitih priča na kojem ćemo ove godine sarađivati i sa većim brojem partnerskih organizacija”, izjavila je voditeljica programa Suočavanje sa prošlošću Maša Marković. 

Program Suočavanje sa prošlošću će se održati 13. i 14. augusta. Više informacija o filmskim projekcijama u okviru programa možete naći na sljedećem linku.

Više informacija o slučajevima koji će biti predstavljeni na Sajmu istinitih priča možete pronaći na sljedećem linku.

Istinite priče će biti predstavljene 14. augusta u atrijumu Hotela Europa, u periodu od 17:00 do 18:30 sati.

Master čas sa Ronom Havivomi i Lauren Walsh će se održati 14. augusta, od 10:30 do 11:30 sati, u atrijumu hotela Europa.

Master čas sa Joshuom Oppenheimerom zakazan je za 17:00 sati, 13. augusta u kinu Meeting Point. 

Program Suočavanje sa prošlošću se realizuje uz podršku fondacije Robert Bosch Stiftung, a u saradnji sa televizijskom mrežom Al Jazeera Balkans i ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH. 

Partneri programa su:

Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo (BIRN), Bosna i Hercegovina; Helsinški odbor za ljudska prava, Srbija; Usmena Historija, Kosovo;  Fond za humanitarno pravo, Srbija; Centar za postkonfliktna istraživanja, Bosna i Hercegovina; Documenta – Centar za suočavanje sa prošlošću, Hrvatska; Centar za građansko obrazovanje, Crna Gora; Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije, Bosna i Hercegovina; i organizacija Medica, Bosna i Hercegovina.

Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije