Navigacija

Objave

„Žaba / The Frog“ – Open Air

Prava poslastica publici 23. Sarajevo Film Festivala bit će servirana 14. augusta u okviru Open Air programa u 20:30 sati.

Bosanskohercegovački reditelj Elmir Jukić odlučio je predstavu „Žaba“, koja više od devet godina puni teatre širom bivše Jugoslavije, a publika, kako se to često opisuje, u svojevrsnom emocionalnom rastrojstvu zaboravlja kapute, torbe i ostale lične stvari nakon predstave, prebaciti na veliki ekran. 

Izuzetna glumačka ekipa i kultno pozorišno djelo pretvoreno u film, publiku 23. SFF-a svakako neće ostaviti ravnodušnom.

Žaba / The Frog 

BiH, Makedonija, Srbija, Hrvatska, 2017., 78 min

Režija: Elmir Jukić

Uloge: Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka, Moamer Kasumović, Selma Alispahić, Boro Stjepanović, Ilir Tafa, Nermin Omić, Alisa Čajić-Drmać, Vlasta Velisavljević, Sadžida Šetić, Mugdim Avdagić

Zeko, brico i bivši borac sa PTSP-om, poziva brata Bracu i prijatelja Švabu na Bajram. Namjerava da iskoristi praznično raspoloženje, te brata, kockara i alkoholičara, nagovori da se promijeni. Braco ga ne želi slušati i ne shvata priču ozbiljno. Zeko uzima britvu i prislanja je na Bracin vrat, te silom iznudi od njega obećanje da će se promijeniti. Braco bijesan odlazi, ne želeći ga više ikad vidjeti, a Švabo predlaže Zeki da posjeti psihijatra. Kad ostane sam, bez jedinog prijatelja i brata, Zeko uzima bombu. Izvjesno samoubistvo sprečava dolazak Mukija, mladića koji ide od vrata do vrata i prodaje knjige.

BIOGRAFIJA REDITELJA

Elmir Jukić rođen je 1971. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, 2000. godine. Režirao je u pozorištu i na televiziji. Objavio je nekoliko tekstova u bosanskohercegovačkim magazinima. Predaje režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

FILMOGRAFIJA REDITELJA

2017 – ŽABA / FROG

2009 – MAJKA / MOTHER (kratki film)

2005 – RAM ZA SLIKU MOJE DOMOVINE / FRAME FOR THE PICTURE OF MY HOMELAND (kratki film)

1998 – ČOVJEK KOJI JE KUĆU ZAMIJENIO ZA TUNEL / THE MAN WHO EXCHANGED HIS HOME FOR THE TUNNEL (dokumentarni film)

Domaća premijera filma UMRI PRIJE SMRTI
Prikazan film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva
Predstavljamo Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji