Navigacija

Objave

Avrilina kćerka / Las Hijas de Abril – Open Air

U okviru Open Air programa 23. Sarajevo Film Festival, 15. Augusta 2017. u 20:30 sati, donosi još jedno vrijedno filmsko ostvarenje – film „Avrilina kćerka / Las Hijas de Abril“, meksičkog reditelja Michela Franca, koji će biti i predsjednik žirija Takmičarskog programa - igrani film 23. SFF-a.

Za film o tinejdžerici koja ostaje trudna, a koji je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu dobio specijalnu nagradu žirija, Franco kaže da je inspiraciju dobio kada je prije nekoliko godina vidio trudnu djevojčicu, što, prema njegovim riječima i nije baš rijetka pojava u Meksiku. Razmišljao je šta će se desiti s njom, njenom bebom, sa društvom u cjelini i nastao je film.

Avrilina kćerka / April's Daughter / Las Hijas de Abril

Meksiko, 2017., 103 min

Režija: Michel Franco

Uloge: Emma Suárez, Ana Valeria Becerril, Enrique Arrizon, Joanna Larequi, Hernán Mendoza

Sedamnaestogodišnja Valerija zatrudnjela je sa svojim maloljetnim momkom, ali o tome nije obavijestila svoju majku Avril. Kada njena sestra Clara u tajnosti nazove Avril, njihova majka dolazi puna brige, podrške i nježnosti. Ali, kratko nakon rođenja bebe, postaje jasno zašto je Valerija željela držati Avril što dalje od sebe.

BIOGRAFIJA REDITELJA

Michel Franco rođen je u Mexico Cityju 1979. Postigao je značajan uspjeh sa filmovima na kojima je radio kao scenarista, reditelj i producent, među kojima se izdvajaju AFTER LUCIA, koji je 2012. godine proglašen najboljim filmom programa Un Certain Regard Cannes Film Festivala, i CHRONIC, sa kojim je 2015. godine u Cannesu osvojio nagradu za najbolji scenarij. Kao producent radio je na filmu 600 MILES reditelja Gabriela Ripsteina, koji je 2015. na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu osvojio Nagradu za najbolji debitantski igrani film, te filmu FROM AFAR reditelja Lorenza Vigasa, koji je 2015. osvojio nagradu Zlatni lav Filmskog festivala u Veneciji. Njegov posljednji film, APRIL´S DAUGHTER / APRILINA KĆI, prikazan je u takmičarskom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija programa Un Certain Regard. U sklopu vlastite kompanije Lucia Films, Franco trenutno priprema nekoliko igranih i TV projekata.

FILMOGRAFIJA REDITELJA

2017 – LAS HIJAS DE ABRIL / APRIL'S DAUGHTER

2015 – CHRONIC

2013 – A LOS OJOS

2012 – DESPUÉS DE LUCÍA / AFTER LUCIA

2009 – DANIEL AND ANA

2003 – ENTRE DOS (kratki film)

2003 – ASI NOS GUSTA VIVIR (kratki film)

2002 – CUANDO SEA GRANDE (kratki film)

2001 – EL SOLDADO (kratki film)

1998 – ORPHANS (kratki film)

Domaća premijera filma UMRI PRIJE SMRTI
Prikazan film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva
Predstavljamo Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji