Navigacija

Objave

Prvo izdanje međunarodnog filmskog festivala Pingyao "Crouching Tiger, Hidden Dragon" u oktobru

Na konferenciji za medije održanoj 16. marta 2017 u Centru filmskih reditelja Kine u Pekingu najavljeno je prvo izdanje međunarodnog Pigyao Film Festivala koji će se održati u periodu od 19. do 26. oktobra 2017 u 2.700 godina starom gradu Pingyaou u kineskoj provinciji Shanxi.


Pokretanje Pingyao Film Festivala inicirano je od strane nagrađivanog kineskog filmskog reditelja Jia Zhang-ke („Mrtva priroda“, „Dodir grijeha“). Umjetnički direktor festivala će biti Marco Müller, cijenjeni italijanski filmski stručnjak  i raniji direktor niza prestižnih međunarodnih filmskih festivala (uključujući festivale u Veneciji, Locarnu, Rotterdamu, Rimu, Pesaru, Bejingu, kao i festival Put svile). Marco Müller je na konferenciji za medije najavio da će se festival u Pingyaou održati pod imenom „Crouching Tiger, Hidden Dragon“ u čast istoimenog filmskog klasika Ang Leeja, a uz specijalnu dozvolu samog reditelja i filmskog producenta i scenariste Jamesa Schamusa. Takmičarski program festivala u kojem će biti prikazani radovi mladih reditelja održavati će se pod imenom „Crouching Tiger“, dok će se festivalski program fokusiran na žanrovski film održavati pod imenom „Hidden Dragon“.

Oranizator međunarodnog Pingyao Film Festivala je Pingyao Film Festival Co.Ltd, uz aktivnu podršku vlade Pignyaoa.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i ambasador BiH u Pekingu Anton Rill, koji je podsjetio na doprinos bh. kinematografije dobrim i prijateljskim odnosima naše dvije zemlje kroz istorijski film "Valter brani Sarajevo" te organizatorima zaželio uspjeh u budućem radu.


STARI GRAD I NOVI FILMOVI

Međunarodni Pingyao Film Festival će se održavati u Starom gradu Pingyao sa ciljem približavanja kineske filmske industrije i filmskih industrija zemalja u razvoju, te podsticanja njihove međusobne komunikacije i saradnje.

Stari grad Pingyao, lociran između Beijinga i Xi’ana, je iznimno dobro očuvan tradicionalni kineski grad uvršten na listu svjetske baštine UNESCO-a 1997. godine. Grad je izuzetno popularna turistička destinacija,  a 2016. godine privukao je više od 10 miliona posjetilaca. Međunarodni Pignyao Film Festival će se održavati u kulturnoj i umjetničkoj četvrti Starog grada Pingyaoa, kako bi se otvorio put komunikacije između 2.700 godine duge historije grada sa zapadnjačkim i nezapadnjačkim kinematografijama.

FILMSKI FESTIVAL KOJI POŠTUJE PUBLIKU I FILMSKE STVARAOCE

Predviđeno je da fokus međunarodnog Pingyao Film Festival, odmah nakon njegovog pokretanja, bude usmjeren na projekte koji potstiču razvoj filmske industrije.  Ključni predstavnici festivala, njegov osnivač Jia Zhang-ke, ko-osnivač Wang Huaiyu, izvršni direktor Liang Jiayan i direktor za standarde Wan Jiahuan predstavili su proces priprema za prvo, oktobarsko izdanje festivala.

Jia Zhang-ke je naglasio da će međunarodni Pingyao Film Festival biti festival koji cijeni film, podstiče kulturnu razmjenu i poštuje ljubitelje filma i predan rad filmskih autora. „Vjerujemo da ćemo uložiti maksimum naših profesionalnih napora,“ istakao je cijenjeni reditelj. „Još od kada sam sa 27 godina snimio svoj prvi film, ja vodim dvostruki život. Sa jedne strane pričam filmske priče koje su duboko ukorijenjene u Shanxi i Kinu, a sa druge sa tim filmovima putujem na filmske festivale širom svijeta. Na tim sam se putovanjima stalno pitao kada ćemo imati filmski festival u našoj zemlji, u našem gradu, a kako bi smo ljudima omogućili da upoznaju našu kulturu i naš rad, te da doprinesemo svoje stavove i shvatanja svjetskoj kinematografiji. Moj san se danas ostvario,“ dodao je.

MALI FESTIVAL VELIKIH AMBICIJA

Marco Müller, umjetnički direktor međunarodnog Pingyao Film Festivala,  opisao ga je kao prvi „mali festival“ u Kini na kojem će se prikazivati ograničeni broj iznimnih filmova. Već je formiran stručni žiri čij je zadatak da izabere oko 40 jedinstvenih filmova snimljenih širom svijeta koji će biti prikazani u ovogodišnjem festivalaskom programu.

Marco Müller, inače tečan govornik mandarinskog jezika, stekao je reputaciju „međunarodnog promotora kineskog filma“ još 1981. godine kada je bio direktor festivala „Električne sjene“ (koji se još uvijek smatra najvećom smotrom kineske kinematografije organizovanom u Evropi), a dodatno ju je izgradio u proteklih 35 godina kao direktor više vodećih svjetskih filmskih festivala.

Müller je potvrdio da su pripreme za prvo izdanje međunarodnog Pingyao Film Festivala već u toku, a u njima učestvuje međunarodni tim iskusnih konsultanata različitih profesionalnih profila poput Marie-Pierre Duhamela, Richarda Lormanda, Sandre Hebron, Alëna Shumakova, Diega Lerera, Deepti Dcunha, Tomita Mikikoa, Babak Karimija i Jeremija Chua.

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program