Navigacija

Objave

Nagrada Prvak regionalne saradnje Sarajevo Film Festivalu

Sarajevo Film Festivalu (SFF) je u srijedu u Sarajevu zvanično uručena nagrada Prvak regionalne saradnje.

Foto: Haris Calkic



Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović uručio je nagradu Mirsadu Purivatri, direktoru SFF-a, i zahvalio mu se na viziji i posvećenosti promociji umjetnosti i kulture u Jugoistočnoj Evropi (JIE) kao i brenda JIE u svijetu.  

„Ovo su teška vremena za umjetnost i umjetnike. Ipak, oni često uspješno zaobilaze sve prepreke koje se čine nemogućim za politiku i upravo u tome leži prava snaga umjetnosti. Sarajevo Film Festival je pronašao formulu da u svoju viziju uvrsti region, da animira talente iz regiona i predstavi ovaj dio svijeta u najboljem svjetlu. Slobodno mogu reći da je Sarajevo Film Festival istinski ambasador ne samo Bosne i Hercegovine već i regiona u cjelini“, rekao je Svilanović.

Zahvaljujući se RCC-u Mirsad Purivatra je rekao da je ova nagrada jedno od najljepših priznanja za ono što je SFF uradio u protekle 22 godine.

„Otvorenost, dijalog, tolerancija, uspostava saradnje u regiji je jedini put ka boljitku i to je ono za što se SFF zalaže sve ove godine. Najvažnije je da su kroz taj proces filmski autori, profesionalci, poslovni ljudi i publika prepozali vrijednost Festivala i da su tako realizovane stotine projekata u kojima regija danas učestvuje, što je naša najveća vrijednost.“    

Vijeće za regionalnu saradnju je odabralo Sarajevo Film Festival za Prvaka regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi za 2016. godinu. SFF je, kao vodeći i najveći filmski festival u Jugoistočnoj Evropi i među većima u Evropi, prepoznat zbog svojih kontinuiranih napora na promociji regionalnih filmskih dostignuća i talenata kao i zbog svoje posvećenosti razvoju i rastu zajedno sa regionom kao i za njega čineći ga tako dijelom svjetske filmske scene. Program CineLink i Talents Sarajevo u sklopu SFF-a doprinose unaprijeđenju regionalne saradnje na polju umjetnosti te vode međusobnoj toleranciji i razumijevanju u Jugoistočnoj Evropi i van nje.  

Nagrada Prvak regionalne saradnje predstavlja priznanje pojedincu ili instituciji za koju Vijeće za regionalnu saradnju i njegov generalni sekretar smatraju da je tokom prethodne godine najviše doprinijela razvoju regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Radi se o godišnjoj nagradi koja je uvedena 27. februara 2013. godine povodom pete godišnjice Vijeća. Prvi lauerat bio je Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini - CEFTA 2006, a nakon njega slijede Regionalni centar za razvoj preduzetničkih kompetencija u Jugoistočnoj Evropi (SEECEL), Sekretarijat Energetske zajednice (EnC) i Evropski fond za Balkan (EBF) kao prošlogodišnji dobitnik ove nagrade.

Više informacija o RCC možete pronaći ovdje.

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program