Navigacija

Objave

Konkurs Talents Sarajevo 2017.

Konkurs za učešće mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza u programu Talents Sarajevo, u okviru 23. Sarajevo Film Festivala, je otvoren.

Rok za prijave je 9. maj 2017.

Talents Sarajevo 2017, koji će se održati između 12. i 17. augusta, okupit će mlade glumce, reditelje, scenariste, producente, montažere, direktore fotografije i filmske kritičare iz Jugoistočne Evrope (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kipra, Kosova, Mađarske, Makedonije, Malte, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske) i Južnog Kavkaza (Armenije, Azerbejdžana i Gruzije). Ove godine, po prvi put, ohrabrujemo montažere da prijave svoje učešće na programu.

Osnovan u saradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, u proteklih deset godina Talents Sarajevo se isprofilirao u regionalni centar za upoznavanje i trening nadolazećih filmskih profesionalaca. Jedanaesto izdanje nudi bogat Summit program, koji se sastoji od master-časova, moderiranih razgovora i interaktivnih panel-diskusija, upotpunjen laboratorijima za razvoj projekata PACK&PITCH i SCRIPT STATION, te studio programima i radionicama, namijenjenim pojedinačnim profesijama, kao što su ACTING STUDIO, CAMERA STUDIO, FILM STAGE STUDIO and TALENT PRESS.


KRUPNI PLAN
Suočavanje sa realnošću

Lice na ekranu može biti jasno osvijetljeno i izoštreno. Također može biti snimljeno tako da su mu ivice zamućene, te se čini kao da se stapa sa pozadinom.  Kao da i samo lice postaje dio onoga što ga okružuje. Krupni kadrovi na filmu imaju nevjerovatnu moć da gledaoca navedu da zaboravi na prostor i vrijeme. Njihova afektinvna snaga može nas navesti da se suočimo sa granicama onoga što nam je poznato i blisko istovremeno nas tjerajući da izoštrimo vlastita čula.

Lice i krupni plan će biti dva izvora inspiracije regionalnih filmskih radnika koji će se okupiti u Sarajevu kako bi učestvovali u jedanaestom izdanju Talents Sarajevo programa. Cilj nije samo da se ohrabri premišljanje vizuelnog izraza na filmu, već i bliže preispitivanje realnosti filmske profesije. Bez obzira da li će biti riječi o izboru karijere, realističnim strategijama za finansiranje filma ili o specifičnim detaljima određene filmske priče, regionalni filmski stručnjaci će se ovoga ljeta u programu Talents Sarajevo fokusirati na niz tema koje su na ovaj ili onaj način povezane sa konceptima “krupnog plana” i “lica”.

Više informacija i aplikacijski formular možete pronaći ovdje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.
56 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2021