Navigacija

Objave

Svečanu ceremoniju otvaranja 22. Sarajevo Film Festivala vodit će glumica Alena Džebo

Sarajevo Film Festival već tradicionalno ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja prepušta uspješnim bh. glumcima mlađe generacije, a ove godine će to biti Alena Džebo, koja će u petak, 12. avgusta u Narodnom pozorištu Sarajevo ozvaničiti početak 22. izdanja Festivala.

Alena Džebo je u ovoj godini ostvarila ulogu u kratkom filmu IMPORT bh. rediteljice Ene Sendijarević, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu okviru programa Quinzaine Des Realisateurs.

Alena Džebo, diplomirala je na odsjeku za Glumu, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo 2002. godine. Još prije sticanja zvanične diplome, bila je angažirana na brojnim predstavama Otvorene scene Obala u Sarajevu, te kasnije u desetinama projekata domaćih pozorišta u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici, ali i u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji.

U svojoj karijeri, učestvovala je u brojnim radionicama i festivalima. Uporedo sa pozorišnom karijerom, Džebo je razvijala i svoju karijeru na filmu, ali i u TV i radio projektima. Ostvarila je uloge u nekoliko dugometražnih filmova: THE PARADISE SUIT, reditelja Joost Van Ginkela (2015., Holandija), SABINA K., režija Cristobal Krusen, (2015., SAD/BIH), NAŠA MUZIKA, u režiji J. L. Godara (2002., Francuska), HRONIKA BEŠĆUTNOSTI, režija: Gojko Bjelac (2001., TV film, BiH), te u brojnim kratkim filmovima: DOŠLA SAM SAMO DA TELEFONIRAM, Irfana Avdića (BiH), SHELLS&STRINGS, Stephanie Trainer (London Film School), SJEĆAM SE, Elme Tataragić (BiH), FRIGIDANCE Kelmenda Karunija (Sarajevo grad filma), SHOPPING, Alena Drljevića (SFF Talent Campus), ALENINO PUTOVANJE, Karoly Ujj-Meszarosa (SFF Talent Campus), 12 SEPTEMBAR, Selme Spahić (ASU Sarajevo), THE BOGEYMAN, Biance Lucas (Film factory BH), ...

Osim u pozorištu i filmu, Alena Džebo ostvarila je uloge u brojnim sitcomima, reklamama i TV serijama, a okušala se i u ulozi asistenta režije i to na filmu reditelja Adisa Bakrača OSTAVLJENI (2008., BiH).

Od 2009. godine članica je Udruženja dramskih umjetnika Altteatar gdje je angažirana kao glumica, te na promociji i organizaciji radionica i projekata za djecu i mlade. Ova aktivna umjetnica, već deset godina je aktivno angažirana i u radu Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine kao čitač.

Alena Džebo, od 2015. godine ima status slobodnog umjetnika.

U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Zani Marjanović, Vanesi Glođo i Mariji Pikić, te bh. glumcima Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program