Navigacija

Objave

Dan ljudskih prava 2016.

U saradnji s Ambasadom Švicarske u BiH i Saveznim ministarstvom vanjskih poslova Švicarske, već osmu godinu zaredom Sarajevo Film Festival će biti domaćin Dana ljudskih prava.

U okviru obilježavanja Dana ljudskih prava, koje će biti upriličeno u utorak, 16. avgusta 2016. godine, Sarajevo Film Festival će organizirati poseban program u sklopu kojeg će u kinu Meeting Point biti prikazan film U DRUŠTVU VJERNIKA, reditelja Mohammeda Ali Naqvia i Hemala Trivedia te će biti održana i panel-diskusija. Tema ovogodišnjeg panela Dana ljudskih prava je: DA LI SE KROZ OBRAZOVANJE MOŽEMO BORITI PROTIV NASILNOG EKSTREMIZMA?

Javni obrazovni sistem u Pakistanu, koji je odavno potpuno fragmentiran i nedovoljno finansiran, proteklih je godina usljed porasta militantnog nasilja još i više uništen. Iako nikada nije bio dovoljno dobar, taj je sistem u protekloj deceniji dodatno izgubio na kvaliteti, što je praćeno pojavom paralelnih obrazovnih institucija (javnih, privatnih i vjerskih), nemogućnošću stanovništva da pristupi kvalitetnom obrazovanju, nedovoljnom finansijskom podrškom od strane vlasti, korupcijom i smanjenjem institucionalnih kapaciteta. U zemlji sa stopom nepismenosti od 43 procenta, gdje 17,2 procenta ukupne populacije živi u siromaštvu, mnogi obrazovanje još uvijek smatraju luksuzom, naročito  u ruralnim sredinama. Prema podacima iz zvaničnog državnog godišnjeg statističkog izvještaja o obrazovanju za 2014/2015, šokantnih 24 miliona pakistanske djece ne pohađa školu, što je indikativan pokazatelj stanja obrazovanja u zemlji u kojoj je oko četvrtine populacije mlađe od 16 godina. Djeca obuhvaćena ovim brojem najbolja su meta za indoktrinaciju, usađivanje pogrešnih vrijednosti i izgradnju identiteta od strane različitih ekstremističkih grupa.

U DRUŠTVU VJERNIKA – posljednji dokumentarni film Hemala Trivedija i Mohammeda Ali Naqvija bolan je podsjetnik na presudne ideološke bitke koje se trenutno vode u Pakistanu. Inozemnim gledateljima film pruža uvid u raznovrsnost zemlje čiji se stanovnici previše često grupno podvode pod stereotip nazadnih, nasilnih ekstremista. Film pruža uvid u rad medresa širom Pakistana kojima upravlja Maulana Abdul Aziz, kontroverzni imam Lal Masjid džamije u Islamabadu kojeg se optužuje za bliske veze sa džihadističkim skupinama. Osim što ukazuje na prijetnju fundametalističkih ideologija, film se bavi i nesposobnošću pakistanskih vlasti da zadovolje osnovne potrebe svojih građana poput potrebe za hranom, potrebe za ekonomskom sigurnošću i potrebe za obrazovanjem, a na koji način ostavljaju prostor za djelovanje ljudi poput Maulana Abdul Aziza.

Imajući na umu da je Pakistan zemlja u kojoj je u proteklih par decenija zabilježen najveći broj napada na obrazovne institucije, jasno je da ekstremističke grupe sekularno obrazovanje smatraju najvećom preprekom za širenje svoje propagande. Obrazovanje je jedinstvena javna služba, ne samo zato što podrazumijeva rad sa najvrednijim resursom svake zemlje, djecom, već i zato što, ukoliko je kvalitetno,  jača društveni kapital i tako osnažuje društvo kako trenutno tako i dugoročno. Zbog toga se može reći da prava borba protiv terorizma i drugih oblika ekstremizma počinje u učionici.

Kako se kroz obrazovanje možemo suprotstaviti nasilnom ekstremizmu? Da li nove ideje mogu poraziti stare ideologije? Kako se nastavni plan i program može promijeniti na način da se poveća njegov kvalitet, uklone diskriminatorne teorije koje siju razdor, a ugrade lekcije o miru, pluralizmu i toleranciji? Da li je vjeronauci mjesto u školama? To su neka od pitanja na koja ćemo potražiti odgovore na ovogodišnjoj panel diskusiji koja će biti organizovanja u okviru Dana ljudskih prava Sarajevo Film Festivala.

Sarajevo Film Festival i kroz svoj Takmičarski program – dokumentarni film prikazuje filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava, a obilježavanjem ovog značajnog dana se nastoji dodatno skrenuti pažnja na važnost filma kao bitnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava. Filmovi i teme koji se svake godine biraju za obilježavanje Dana ljudskih prava pružaju učesnicima panel-diskusija, publici i medijima priliku da razgovaraju o akutnim problemima pojedinaca ili zajednica u današnjem svijetu.

Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo Film Festivala bit će uručena i Nagrada za ljudska prava koja se dodjeljuje filmu iz Takmičarskog programa – dokumentarni film koji na najbolj način obrađuje tematiku ljudskih prava. Nagradu u iznosu od 3.000 eura osigurava Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske.

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program